Intâlnire BD francofonă la nivel înalt- cu Dodo Niță și Mircea Arapu

ICR Paris organizează, în parteneriat cu Ambasada României la Paris, o întâlnire a doi maeștri contemporani din domeniul benzilor desenate cu publicul amator din Franța, respectiv Mircea Arapu și Dodo Niță. Manifestarea este pusă sub semnul marcării a 30 de ani de la alăturarea României la francofonia instituțională și va avea loc în sala de conferințe a ICR Paris, în data de 24 martie 2023, de la ora 18.

Evenimentul are loc în contextul prezentării oficiale în fața publicului a primului timbru francez care îl are ca protagonist pe Pif (personaj de bandă desenată) și care va avea loc în 23 martie 2023, cu ocazia Salonului filatelic din Paris. Desenatorul imaginii acestui timbru este Mircea Arapu, "părintele" lui Pif în versiunea ultimelor decenii.

Pe de altă parte, Dodo Niță, cunoscut pasionat de BD din România, va fi prezent și el la Paris atât pentru a fi alături de Mircea Arapu în cadrul acestui eveniment, cât și pentru a se întâlni cu bedefilii pasionați de Tintin, în contextul apariției ultimei sale publicații, "Tintin en Roumanie", apărută la editura Revers.

Mircea Arapu este desenator franco-român de bandă desenată, iar în ultimele decenii a fost "părintele" personajului Pif. A mai desenat pentru revista Pif Gadget personajele Arthur, Hercule, Placid și Muzo sau Panic Circus. Intre 2004 si 2009 este redactor în echipa noii versiuni a Pif Gadget. Aceeași revistă apare de doi ani într-o nouă versiune, avându-l tot pe Mircea Arapu ca redactor pentru creațiile Pif. Creator dar și pasionat colecționar de bandă desenată, el este între altele și desenatorul personajului Iznogoud. A publicat mai multe volume dedicate acestui domeniu.

Dodo Niță, originar din Craiova, este cunoscut bedefilor din România și din Franța pentru uimitoarea sa capacitate de a fi prezent în tot ceea ce înseamnă organizarea și promovarea benzilor desenate în rândul tinerilor și mai puțin tinerilor din România. Francofon convins, Dodo Niță este prezent la majoritatea manifestărilor profesionale de gen din Hexagon; Cunoscut critic de bandă desenată din România, el a publicat sute de articole în domeniu, în România și străinătate, și este autorul mai multor volume dedicate benzii desenate. Este traducătorul în limba română al benzilor desenate semnate de Morris, Hergé, André Juillard & Patrick Cothias. Pasionat de acest domeniu, Dodo Niță a fondat Asociația bedefililor din România.