Institutul Ucrainean devine membru asociat al EUNIC, în urma votului în unanimitate al președinților Institutelor Culturale din UE

Institutul Ucrainean (IU) este membru asociat al EUNIC, după votul care a avut loc pe 8 decembrie 2022 în cadrul ședinței anuale a Adunării Generale a EUNIC (European Union National Institutes for Culture). Președinții Institutelor Culturale din Uniunea Europeană, printre care și Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, au votat în unanimitate în acest sens.

Am exprimat, înainte de votul propriu-zis, susținerea Institutului Cultural Român pentru acordarea statutului de membru asociat Institutului Ucrainean, iar faptul că a existat unanimitate arată unitatea membrilor EUNIC”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Votul a avut loc în deschiderea ședinței anuale a Adunării Generale EUNIC de la Bruxelles, după o dezbatere privind activitatea, statutul, planurile si contribuția Institutului Ucrainean la acțiunile culturale europene. În cadrul discuției, președintele ICR, Liviu Jicman, a dialogat cu Volodymyr Sheiko, directorul general al Institutului Ucrainean, despre perspectivele de extindere a rețelei de reprezentanțe IU în lume, de aderare la clusterele EUNIC și de mandatare a ambasadelor Ucrainei acolo unde nu vor exista reprezentanțe.

Despre EUNIC

EUNIC – European Union National Institutes for Culture – este rețeaua europeană de instituții angajate în relații culturale. Împreună cu partenerii săi, EUNIC sprijină și extinde colaborarea culturală europeană în 103 țări din întreaga lume, cu o rețea de 137 de clustere, bazându-se pe experiența semnificativă a membrilor săi din toate statele membre ale Uniunii Europene și din țările asociate.

EUNIC susține un rol proeminent al culturii în relațiile internaționale și este un partener strategic al UE, implicat activ în definirea politicii culturale europene. EUNIC este o platformă pentru schimbul de cunoștințe și pentru consolidarea capacităților între membrii și partenerii săi.