Începe Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a 14-a, un proiect desfășurat cu sprijinul Institutului Cultural Român

Institutul Cultural Român sprijină cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova, care va însuma peste 300 de spectacole și evenimente și va reuni unele dintre cele mai mari nume de regizori, între care Robert Wilson, Declan Donnellan, Peter Brook sau Robert Lepage.

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

Sălile de spectacol și spațiile indoor vor găzdui spectacole, expoziții, ateliere și lansări de carte, piețele, parcurile, străzile vor prilejui întâlniri-surpriză cu spectacole și performance-uri, concerte, instalații pop-up în aer liber, la care publicul este invitat să contribuie.

Shakespeare Village – un sat britanic de la 1600, reconstruit de la zero, pe Hipodromul Craiova, va fi locul de desfășurare a zeci de concerte și spectacole, iar Promenada Craiova va găzdui cubul imersiv Shakespeare Dimensions, o promisiune a universului shakespearian în VR.

Nume dintre cele mai mari, din lumea creatorilor internaționali de teatru și spectacol se regăsesc în programul festivalului: Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage, Philip Parr, Jesus Herrera, Christian Friedel și mulți alții.

Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova – Ediția a 14-a este acolo unde așteptarea și nerăbdarea iau sfârșit și încep surprizele și bucuria.

Joi, 16 mai, la ora 18:00, Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu, iar de la ora 19:00, la sala Amza Pellea a teatrului se va juca spectacolul Furtuna, în regia lui Robert Wilson, producție a Teatrului Național Ivan Vazov, Bulgaria. La 20:30, faimoșii The Tiger Lilies vor susține un concert în Piața William Shakespeare, iar de la ora 22:00, trupa Woods of Birnam, proiectul muzical al lui Christian Friedel actorul principaldin filmul The Zone of Interest, va deschide, cu Macbeth in Concert seria de concerte și evenimente de la Shakespeare Village (Hipodrom).

De neratat, pe scenele indoor ale festivalului vor fi, în egală măsură,Regele Lear– Wing Theatre Studio, Hong Kong (17 mai), Richard II, regia Kochi Yamat,G. Garage Shakespeare - Do Company, Japonia (18 mai), Hamlet, regia Declan Donnellan, Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova (18 și 19 mai), Feast: a Play in One Cooking, regia Philip Parr, Parrabbola, Marea Britanie (19 și 20 mai), Hamlet, Abrahamse & Meyer Production, Africa de Sud (20 mai), Scorpia neîmblânzită,regia Leta Popescu, Teatrul Național Cluj, (20 mai), Que Con Quique Quinto?, regia Andres Carreno, Efe Tres Teatro, Mexic (21 mai), Regele Lear, regia Mihai Țărnă, Teatrul Eugene Ionesco, Chișinău (21 mai), Proiectul Furtuna, regia Peter Brook & Marie-Helene Estienne, Franța (21 mai), A douăsprezecea noapte, regia Andrei Șerban, Teatrul de Stat Constanța (22 mai), Hamlet - Dansul melancolicului, Jesus Herrera Flamenco Ballet, Spania (22 mai), Visul unei nopți de vară,regia Kelly Hunter, Marea Britanie (23 mai), Cum vă place (Sensing Shakespeare), regia Radu Popescu, Teatrul Apropo (24 mai), A douăsprezecea noapte sau noaptea magilor, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Nottara (24 mai), Romeo și Julieta,regia Rostyslav Derzhypilskyi, Ucraina (26 mai), Hamlet, Prințul Danemarcei, regia Robert Lepage, Ex Machina, Canada (25 și 26 mai).

La Shakespeare Villagedupă deschiderea din 16 mai, făcută de Woods of Birnam, concertele vor continua în fiecare zi a festivalului, iar pe scenă vor urca trupe precum Carla's Dreams(17 mai), Byron (18 mai), om la lună (19 mai) Bălănescu Trio, Marea Britanie (20 mai), Vița de Vie (21 mai), Jarl Flamar, Franța (23 mai), Robin and the Backstabbers (24 mai), Timpuri Noi(25 mai)sau Vama(26 mai), dar și trupe și Dj locali.

Shakespeare Village va fi, de asemenea, scena de desfășurare a zeci de alte evenimente și spectacole de teatru. Accesul în prima zi este gratuit, iar pentru zilele următoare se achiziționează bilete pe zile, care oferă acces la toate evenimentele și concertele din ziua respectivă.

Pe lângă evenimentele din Shakespeare Village, secțiunea de concerte a Festivalului Internațional Shakespeare va cuprinde o seară specială: miercuri, 22 mai, concertele și petrecerea se mută pe dealul Bucovăț, pentru o seară specială: Panoramic Night. Pe scena de la Zion Gardens vor urca trupele Gândul Mâței și Alternosfera, urmate de un DJ set semnat de Andrei YC.

Surprize, în festival, vor apărea și odată cu cele peste 100 se spectacole Outdoor cărora li se adaugă peste 50 de performance-uri Pop-Up Shakespeare. La fiecare pas, pe străzi, în piețe, în parcuri, pe alei de blocuri, oamenii vor găsi instalații, parade, spectacole de improvizație și scene faimoase din opera lui William Shakespeare.

De asemenea, cubul imersiv Shakespeare Dimensions va fi accesibil la Promenada Craiova și va putea fi experimentat în perioada 17 – 26 mai. Accesul va fi gratuit.

Anul acesta, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București se alătură Festivalului Internațional Shakespeare cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”. Astfel, festivalul câștigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă. Conceptul „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students” este centrat pe dorința de a readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații.

În 22 de locații răspândite în tot orașul Craiova, de-a lungul a 106 evenimente, 450 de studenți vor prezenta publicului spectacole, proiecții de filme, ateliere în școli și licee, parade de stradă, expoziții și dezbateri.

Onorează cu prezența în festival Excelența Sa doamna Tamar Beruchashvili, Ambasadoarea Georgiei, Excelența Sa domnul Radko Vlaykov, Ambasadorul Bulgariei, Excelența Sa domnul Güdsi Dursun Ǒglu Osmanov, Ambasadorul Republicii Azerbaidjan, Excelența Sa domnul HAN Chunlin, Ambasadorul Chinei, Excelența Sa domnul Giles Matthew Portman, Ambasadorul Marii Britanii, Excelența Sa domnul José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Ambasadorul Spaniei, Excelența Sa domnul Katae Takashi, Ambasadorul Japoniei.

Programul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat aici, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.