ICR anunță câștigătorii concursului „Eu și România”

Institutul Cultural Român a desfășurat, în perioada 28 aprilie – 16 mai 2025, concursul de eseuri „Eu și România”, dedicat copiilor din comunitățile istorice și din diaspora.Proiectul a avut ca obiectiv menținerea vie a limbii române în comunitățile românești de peste hotare, întărirea sentimentului de apartenență la identitatea culturală românească și consolidarea relațiilor culturale cu România.

Proiectul a inclus premierea celor mai bune lucrări realizate pe tema ediției din acest an care i-a invitat pe participanți să exploreze și să ilustreze locuri demne de vizitat, contribuind astfel la conturarea unei imagini simbolice a României în conștiința tinerilor. Au putut fi alese atât obiective turistice consacrate, cât și locuri aparent simple – peisaje naturale, sate tradiționale, parcuri naționale, monumente sau spații cu valoare emoțională și estetică.

Lucrările, grupate pe trei categorii de vârstă (8-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani), au fost evaluate de un juriu independent, care a decis câștigătorii celor nouă premii (câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă, după cum urmează: trei premii I în valoare de 500 euro fiecare, trei premii II în valoare de 400 euro fiecare și trei premii III în valoare de 300 euro fiecare).

Astfel, la categoria de vârstă 8-10 ani, premiul I a fost câștigat de Popșa Amina din Ucraina, care a obținut nota 8, urmată de Țiple Alexandru din Ucraina, pe locul II, cu nota 7,6, iar premiul III a fost câștigat de Terci David din Cipru, cu nota 7,5.

La categoria de vârstă 11-14 ani, premiul I a fost obținut de Chebotar Svitlana din Ucraina, cu nota 8,66, urmată de Ávrámucz Ida din Ungaria, pe locul II, cu nota 8,33, și de Doljenko Iuliana din Ucraina, pe locul III, cu nota 8,16.

La categoria de vârstă 15-18 ani, premiul I a fost câștigat de Stăvaru Mara din Ungaria, cu nota 8,66, urmată de Cernov Yaroslav din Ucraina, pe locul II, cu nota 8,50, și de Gojka Ștefan din Serbia, pe locul III, cu nota 8,16.

Selecția eseurilor câștigătoare s-a bazat pe mai mulți factori: respectarea cerințelor concursului (formatul eseului, limita de spațiu, normele de redactare, criteriile de eligibilitate privind vârsta etc.), adecvarea la tematica propusă (autorul sau autoarea a reflectat conexiunea personală cu România și a evidențiat aspecte ale culturii și civilizației românești), precum și corectitudinea lingvistică (acuratețea exprimării și numărul redus de greșeli gramaticale).

Lucrările au fost evaluate de comisia de jurizare, formată din Elena Loreta Popa (jurnalist cultural și scriitor, PR specialist la Muzeul Național al Literaturii Românedin București), Nona Rapotan (profesor, jurnalist cultural, coordonator Bookhub și dr. George Damian Mocanu (jurnalist, cercetător laCentrul European de Studiiîn Probleme Etnice al Academiei Române).

Concursul „Eu și România” se află la a treia ediție și este organizat de Institutul Cultural Român, prinDirecția Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Românești.