Festivalul de Muzică Veche Bucureşti 2019, dedicat muzicii baroce europene

Ediția de anul acesta a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti (18-24 noiembrie) a fost dedicată muzicii baroce europene și în mod particular celor două personalități sărbătorite în Europa în acest an: G. Fr. Haendel și Ioan Căianu.

Institutul Cultural Român a susţinut trei din cele cinci concerte care s-au bucurat de un public bucureştean numeros şi entuziast.

Proiectul Back to Haendel , la care au participat Mircea Ionescu, Ciprian Câmpean, Raluca Enea (România), a fost dedicat comemorării a 230 de ani de la moartea marelui compozitor. Cei trei muzicieni români specializați în interpretarea muzicii vechi au oferit publicului bucureștean o trecere în revistă a lucrărilor camerale ale lui Haendel dedicate viorii și basului cifrat.

Nel Giardino di Partenope este un proiect inițiat de violoncelistul Gaetano Nasillo și a surprins panorama fascinantă a repertoriului de sonate pentru violoncel, caracteristic școlii napolitane, din perioada secolului al XVII-lea și până la finalul secolului al XVIII-lea. Proiectul a venit ca o completare a albumului realizat de Gaetano Nasillo, ca solist al ansamblului 415', condus de violonista Chiara Bianchini.

Concertul susținut de Ansamblul de Muzică Veche “Codex” a venit ca o completare logică a expoziției dedicate călugărului franciscan Ioan Căianu. Personalitatea sa complexă și toată activitatea pe care a întreprins-o în Transilvania secolului al XVII-lea este și astăzi studiată în profunzime de cercetători. Programul concertului a cuprins dansuri și cântece care se regăsesc în Codicele Căianu.

Începând din 2015, Festivalul de Muzică Veche a devenit membru REMA (Reţeaua Europeana a Muzicii Vechi) şi în acelaşi an a sărbătorit 10 ani de existență. Între 2006-2018, evenimentul a organizat peste 80 de concerte, la care a participat un public estimat la 18.000 de persoane. Repertoriile au inclus piese renascentiste, baroce, gregoriene, bizantine şi orientale din aproape toate ţările Europei, precum şi muzică veche românească. Cu această ocazie, au venit la Bucureşti muzicieni din ţări de veche tradiţie în muzica veche, precum Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Franţa, Elveţia, SUA, Japonia, Spania, Ungaria, Grecia.