Festivalul de Film Românesc de la Seattle: “HomeLands” / „Ținuturi natale”, ajuns la ediția a IX-a

Ajuns la cea de a IX-a ediție, Festivalul de Film Românesc de la Seattle debutează vineri, 11 noiembrie, 2022, prezentând, anul acesta, o selecție de filme atent selectate pentru a exprima tema aleasă:“HomeLands” / „Ținuturi natale”. Festivalul se va desfășura în format hibrid, prezentând selecția cinematografică atât în format online, pe platforma Northwest Film Forum, cât și în format fizic, la cinematograful cu același nume, și va încheia în 27 noiembrie.

Festivalul se va deschide cu o proiecție a filmului „Metronom” în regia lui Alexandru Belc, producție realizată anul acesta. Din selecție mai fac parte următoarele pelicule, selecția cuprinzând atât filme artistice de lung și scurt metraj, cât și filme documentare: „Amok” (r. Balázs Turai, 2022),„Plastic Semiotic” (r. Radu Jude, 2021), „Șerifi ucraineni” (r. Roman Bondarchuk, 2016), „Spirala” (r. Cecília Felméri, 2021),„Certitudinea probabilităților” (r. Raluca Durbacă, 2021),„Imaculat” (r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark, 2021),„Insula” (r. Anca Damian, 2022),„Cele două execuții ale mareșalului” (r. Radu Jude, 2018), „Noi împotriva noastră”(r. Andra Tarara, 2020), „Cerbul a trecut prin fața mea” (r. Vlad Petri, 2020),„Omul care a vrut să fie liber” (r. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark, 2019),„Om câine” (r. Ștefan Constantinescu, 2021), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, 2020),„Lucruri pentru care merită să plângi” (r. Cristina Groșan, 2021) și „Crai nou” (r. Alina Grigore, 2021).

Programul de proiecții va fi însoțit de discuții virtuale cu actori,cineaști și critici de film. Printre alții, vor lua parte la Q&A-uri: regizorii Cristina Groșan, Ștefan Constantinescu, Andra Tarara, Raluca Durbacă, Monica Lăzurean-Gorgan, Mihai Mincan, George Chiper-Lillemark, Roman Bondarchuk, Mona Nicoară și Andrei Dăscălescu, actrițele Mara Bugarin, Ioana Chițu, Oana Dumitrașcu și Ofelia Popi, criticul de film Monica Filimon.

În 2022,Festivalul de Film Românesc de la Seattle se apleacă asupra evenimentelor tragice ale acestui an, celebrând puterea filmului de a crea noi universuri într-o lume în care oamenii sunt dezrădăcinați din cauza războaielor, a crizelor economice, a instabilității politice sau a dezastrelor naturale. Încă de anul trecut, evenimentul a dezvoltat o rețea care cuprinde festivaluri satelit la Phoenix și Detroit.

ICR New York se numără și anul acesta printre partenerii instituțional al Festivalului, cel mai important eveniment cinematografic românesc al regiunii de Nord-Vest a Statelor Unite ale Americii, și unul dintre cele mai de impact proiecte românești din America de Nord.