Evenimentul de închidere a proiectului „EUROPA IN MUSICA: stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma”, celebrat printr-un concert de muzica clasică

Spectacolul „Nell’Europa barocca - grandezze & meraviglie”a avut loc sâmbătă, 14 decembrie 2019, orele 20:30, 21:30 și 22:30, în sala Esedra di Marco Aurelio a Muzeului Capitolini, eveniment organizat de Primăria din Roma, Consiliul cultural al Primăriei Capitalei și Supraintendența pentru Bunuri Culturale, Accademia di Romania in Roma, Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, în parteneriat cu Zètema Progetto Cultura și Roma Capitale, Assessorato alla Crescita culturale - Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali.


Concertul organizat în cadrul evenimentului MUSEI IN MUSICA 2019 a marcat închiderea proiectului EUROPA IN MUSICA 2019: stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma și a fost susținut de Orchestra de coarde a Conservatorului de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, dirijată de Fabio Serani, student al Școlii de Dirijat a Maestrului Maurizio Ciampi. Soliști: Moe Iwasaki (soprană), Marie-Luise Reinhard (contralto), Virginia Vignera (harpă) și Davide Cicconi (clavecin). În program piese de: Arcangelo Corelli, Georg Friedrich Händel și Antonio Vivaldi.

MOE IWASAKI (soprană): s-a născut în Aichi, Japonia și a început studiul pianului de la vârsta de 5 și până la vârsta de 18 ani, iar la vârsta de 18 ani a început studiile de canto cu maestrul Miyuki Kuwayama. Sub îndrumarea maestrului Shigheki Tani și a maestrului Miwako Handa, a absolvit secția de canto a Universității Toho-Gakuen cu nota maximă. A terminat cursul de specializare de 3 ani la aceeași universitate, iar în noiembrie 2017 s-a înscris la Bienala de Canto a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, la clasa Prof. Emanuela Salucci. A fost finalistă la cea de-a 14-a competiție internațională de muzică din Osaka și câștigătoarea celei de-a 35-a competiții internaționale pentru tinerii cântăreți de operă „Ismaele Voltolini”.

MARIE-LUISE REINHARD (contralto): a studiat limbile latină și franceză la Universitatea din Mainz și Tours. În prezent își definitivează doctoratul în studii clasice la Universitatea din Mainz și Roma II, cu un studiu despre pedagogia limbii latine și istoria sa universitară. În plus, Marie-Luise a studiat canto în Germania cu Maria Tuczek-Graf din Wiesbaden, a participat la diverse master-class-uri și a fost membru al Die junge Operette din Frankfurt pe Main până în 2018. După ce a participat cu succes în concerte susținute de coruri de renume internațional, precum EXtraCHORd (Montabaur), a continuat să susțină concerte pentru Comunità Cristiana. Cunoaște muzica sacră din diferite epoci, a susținut concerte și seri de lied și s-a specializat ca mezzosoprană și contralto într-un repertoriu vast de la Purcell la Verdi, și în special Rossini, cu Prof. Emanuela De Santis-Salucci la Conservatorul Santa Cecilia din Roma din 2018.

VIRGINIA VIGNERA (harpă): începe să cânte la harpă la vârsta de 12 ani. Din 2012 a susține concerte cu Junior Orchestra a Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, unde a putut colabora cu muzicieni precum Stefano Bollani, Shlomo Mintz, Yoel Levi, Nicola Piovani, Francesca Dego. În 2016 ocupă locul doi în clasamentul Orchestrei Italiene de Tineret. De asemenea, a colaborat cu Orchestra Roma Classica, Orchestra Romatre, Orchestra de Tineret din Roma, Orchestra Europaincanto și orchestra de dirijat a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia, unde studiază în prezent. De două ori câștigătoarea Marelui Premiu la Concursul San Vigilio In Canto în 2013 și 2014, câștigătoarea Premiului al II-lea la Concursul Internațional de Muzică „Città di Airola” (2015) și al Premiului al II-lea la Concursul „Riviera della Versilia ” (2015).

FABIO SERANI (dirijor): În prezent, se specializează la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, sub îndrumarea lui Maurizio Ciampi, ca dirijor pentru repertoriul vocal și sacru. A urmat cursuri pentru a fi dirijor la ISSM Briccialdi din Terni, sub îndrumarea lui Fabio Maestri, și a participat la masterclass-uri cu Antonio Ballista, Marco Feruglio, Roman Vanags. De asemenea, a absolvit cu nota maximă secția de Canto a Conservatorului Santa Cecilia din Roma. A studiat canto cuGianni Bavaglio și Michael Sylvester și s-a perfecționat, de asemenea, cu Daniela Dessì, Rolando Nicolosi, Renata Scotto, Gabriella Ravazzi, Mariella Devia. În calitate de dirijor a debutat cu „Don Giovanni” de Mozart, „Bărbierul din Sevilia” de Rossini, „Elixirul dragostei” de Donizetti, „Servitoarea stăpână” și „Stabat Mater” de Pergolesi, „Folk Songs” de Berio, „Concertul pentru trombon” de David, „Simfonia Lumii noi” de Dvorak, „Unanswered Question” de Ives, „Petite Symphonie” de Gounod, iar pe lângă toate acestea a fost maestru asistent în numeroase producții cu artiști și ansambluri prestigioase precumOrchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Roma Sinfonica, Orchestra Anello Musicale, precum și în săli de concerte prestigioase din Italia: Auditorium Parco della Musica - Roma, Camera dei Deputati - Roma, Sala Accademica - Conservatorio Santa Cecilia - Roma, Ara Pacis - Roma, Teatro Argentina - Roma, Teatro Flavio Vespasiano - Rieti, Teatro Mancinelli - Orvieto. Printre lucrările interpretate în calitate de tenor regăsim „Tosca”, „La Rondine”, „Cavaleria Rustican”, „Paiațele”, „Rigoletto”, „Mantaua”, „Un bal mascat”, „Traviata”, „Madam Butterfly”, pe lângă diverse roluri din repertoriul contemporan, de cele mai multe ori în premieră, evoluând pe scenele celor mai importante teatre, festivaluri și săli de concert din Italia, China, Croația, Corea, Belgia, Norvegia, Franța, Polonia. A colaborat cu dirijori de prestigiu precum Yu Long, Alberto Veronesi, Marco Angius, Valery Ryvkin, Jacopo Sipari di Pescasseroli, Igor Vlajnic, Massimiliano Murrali, Paolo Addesso, Stefano Seghedoni, Karel de Wilde, Yurii Litun, Dane Lam și cu renumiți regizori precum Peter Mc Clintock, Enrico Stinchelli, Ozren Prohic, Isabel Milenski, Mauro Santucci, Matthew Barclay, Johanna Puglisi, Stefano Monti, Monique Arnaud, Stefano Piacenti, Daniel Pelzig. Este profesor onorific în canto la College of Arts di Kunming (China) și director artistic al Asociației Muzicale „Rolando Nicolosi”.

Proiectul EUROPA IN MUSICA, aflat la prima editie, s-a desfășurat în perioada 31 mai – 14 decembrie 2019 la Roma și a fost inițiat de Accademia di Romania in Roma și Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma și organizat de membrii cluster-ului EUNIC Roma din care face parte și Accademia di Romania in Roma, care în acest an deține chiar președinția cluster-ului EUNIC Roma. Cluster-ul este fomat din: Forumul Austriac de Cultură din Roma, Institutul Bulgar de Cultură din Roma, Ambasada Croației în Italia, Goethe Institut din Roma, Biblioteca Europeană din Roma, Ambasada Republicii Malta în Italia, Institutul Polonez din Roma, Institutul Slovac din Roma Institutul Cervantes din Roma Centrul Cultural Turc din Roma, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia și Academia Ungară din Roma, în parteneriat cu Academia Belgiană din Roma, Academia Danemarcei la Roma, Ambasada Finlandei în Italia, Ambasada Serbiei în Italia, Asociația Culturală Propatria din Roma.

Proiectul „Europa in Musica” a cuprins un număr de 27 de concerte, propuse atât de Conservatorul „Santa Cecilia din Roma”, cât și concerte propuse de reprezentanțele culturale și diplomatice acreditate la Roma și care au avut loc în diferite spații din Roma:Accademia di Romania in Roma (120 de locuri); Institutul Slovac din Roma (100 de locuri); Reședința Ambasadorului Finlandei în Italia (70 de locuri); Forumul Austriac de Cultură din Roma (120 de locuri); Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma (400 locuri); Institutul Polonez din Roma (100 de locuri); Accademia Belgica in Roma (100 de locuri); Ambasada Republicii Serbia în Italia (70 locuri); Biblioteca Europeană din Roma (100 de locuri); Institutul Cervantes din Roma (80 de locuri); Accademia di Danimarca in Roma (100 de locuri); Accademia d’Ungheria a Roma (120 de locuri); Institutul Bulgar de Cultură din Roma (80 de locuri); Casa del Jazz din Roma (150 de locuri) și Sala Esedra di Marco Aurelio – Musei Capitolini (200 de locuri). Prima ediție a stagiunii „Europa in Musica”, s-a bucurat de un numeros public de circa 7000 de persoane, doar concertul de deschidere, eveniment dedicat Zilei Europei 2019 și concertul de închidere a proiectului, concert organizat în cadrul evenimentului „Musei in musica 2019”, însumând un public de circa 600 de persoane pentru fiecare concert.

Atât evenimentul de închidere a proiectului „Europa in Musica”, cât și întreaga stagiune muzicală au avut o acoperire de aproape 70.000 de utilizatori unici și a avut ecouri atât în presa românească cât și în presa italiană.