Dirijorul Cristian Măcelaru și pianistul Mihai Ritivoiu, ambasadori ai Concursului Internațional „George Enescu“ la Londra

Institutul Cultural Român de la Londra prezintă, în cadrul Seriei Concertelor Enescu, sâmbătă, 27 aprilie 2024, de la ora 19:00, la sediul reprezentanței, un eveniment care are menirea de a mediatiza, pentru prima dată în Marea Britanie, Concursul Internațional „George Enescu“ și de a încuraja și stimula tinerii muzicieni să se înscrie și să participe la acest concurs desfășurat la București, ȋn perioada 31 august – 27 septembrie 2024.

Evenimentul, realizat cu sprijinul Artexim, îi are ca invitați pe Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului și al Concursului Internațional „George Enescu“ și dirijor al Orchestre National de France, Cristina Uruc, directoare executivă a festivalului, și Peter Quantrill, jurnalist britanic și moderator al discuției. Ȋn cadrul întâlnirii, cei trei invitați vor purta o conversație despre Concursul Internațional „George Enescu“, ajuns la cea de-a XIX-a ediție.

Seara se va încheia cu un recital de pian susținut de Mihai Ritivoiu, laureat al mai multor concursuri internaționale și al Concursului Internațional „George Enescu“ ȋn 2011, al cărui repertoriu va include compoziții de Beethoven, Chopin și Enescu.

Născut în Bucuresti, Mihai Ritivoiu desfăşoară în prezent o importantă activitate concertistică internațională. A cântat ca solist pe scene din Marea Britanie, Portugalia, Franța, Italia, Germania, România şi Japonia, în săli precum Wigmore Hall, Barbican Centre, Cadogan Hall, Studio Ernest Ansermet, Tokyo Metropolitan Theatre, Ateneul Român, Konzerthaus Berlin. A fost invitat al unor festivaluri internaționale de prestigiu precum Festivalul George Enescu, Young Euro Classic Berlin, St Magnus International Festival. A colaborat în calitate de solist cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Engleză de Cameră și Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig, și cu dirijorii Joshua Weilerstein, Michael Collins, Robert Trevino, Mitsuyoshi Oikawa, Horia Andreescu, Cristian Mandeal și Christian Badea. A început studiul pianului în orașul natal, cu profesoara Alma Peter - Apostoleanu. A studiat mai apoi la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu și Guildhall School of Music & Drama, Londra, la clasa prof. Joan Havill. A luat parte la cursuri de măiestrie cu reputați pianiști și pedagogi precum Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet, Emanuel Ax, Richard Goode, bucurându-se în același timp de îndrumarea neprețuită a pianistului și compozitorului Valentin Gheorghiu. În 2022 a beneficiat de o rezidență artistică la Cité internationale des arts, prin bursa „George Enescu” acordată de Institutul Cultural Român, ocazie cu care a primit îndrumarea lui Jean-Claude Pennetier (pian) și Stéphane Delplace (compoziție și contrapunct). Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Ritivoiu a fost invitat la festivaluri din Marea Britanie, Franța și Olanda, colaborând cu artiști precum Corina Belcea, Antoine Lederlin, Roland Pidoux. Mihai Ritivoiu a fost invitat de mai multe ori al emisiunii In Tune a postului BBC Radio 3, iar înregistrări ale concertelor sale au fost difuzate de RTBF, Radio România Muzical, Radio Television Suisse - Espace 2 şi Medici.tv. CD-ul sau de debut solo a fost primit cu entuziasm de publicații precum The Arts Desk, care l-a descris drept „un recital solo de prețuit”, iar în cronica sa asupra aceluiași disc, criticul francez Jean-Charles Hoffelé îl numeste pe pianist „un magician”. Este laureat al mai multor concursuri internaționale, printre care Concursul Internațional „George Enescu“, fiind de asemenea câștigător al Concursului Național Dinu Lipatti.