Deschidere spectaculoasă a Festivalului MERIDIAN 2018 - patru prime audiţii absolute oferite de Institutul Cultural Român

Festivalul Internaţional Meridian a debutat luni, 5 noiembrie 2018, în Aula Palatului Cantacuzino, cu recitalul susţinut de Gaudeamus Quartet - al Filarmonicii Braşov. Patru creaţii în primă audiţie absolută compuse de Roman Vlad, Adrian Pop, Dan Dediu şi Adrian Iorgulescu împreună cu o lucrare de Ulpiu Vlad au alcătuit programul de deschidere al festivalului. Evenimentul a fost realizat integral cu sprijinul Institutului Cultural Român.

„Agenda de evenimente a Institutului Cultural Român este bogată în spectacole de promovare şi susţinere a muzicii româneşti. Cele patru lucrări comandate de ICR, de care ne vom bucura cu totii în aceasta seară, vor fi imprimate atât pe partitură cât şi audio şi vor fi promovate în anii ce vor urma“, sunt cuvintele pe care Vicepreşedintele ICR, Mirel Taloş, le-a rostit în prefaţa recitalului.

„Avem bucuria să deschidem ediţia a XIV-a a Festivalului Internaţional Meridian, dedicată Centenarului Marii Uniri. Ediţiile succesive ale evenimentului au reprezentat un real imbold pentru ivirea unor opusuri noi, izvorâte din lumile compozitorilor contemporani, care se confruntă cu afirmaţia stringentă că merită să te întrebi ce ai facut tu pentru muzică, nu ce ai primit de la ea“, a spus Ulpiu Vlad, directorul artistic al festivalului.

Ediţia acestui an aduce pe scenă peste 120 de artişti români şi 12 muzicieni din străinătate. Aceştia vor interpreta 134 de lucrări, dintre care 34 în primă audiţie absolută şi 54 în primă audiţie românească,

Vor avea loc 28 de evenimente artistice, zece conferinţe, trei lansări de partituri muzicale şi CD-uri cu muzică contemporană şi două expoziţii pe teme de arhitectură.

Sub genericul CONFLUENȚE, festivalul va aduce în fața publicului creații de muzică nouă și jazz - în primă audiție absolută sau primă audiție în România - îngemănate cu prezența altor arte: poezie, dans, arte plastice, arhitectură, design interior, video, film, teatrul de păpuși. Cu acest demers se dorește apropierea de o audiență nouă, neobișnuită cu astfel de evenimente, care să descopere un univers provocator, în continuă schimbare, o oglindă a epocii actuale.

Casa Artelor Dinu Lipatti va găzdui în patru seri consecutive, 8 - 11 noiembrie, patru conferințe pe teme muzicale, șapte recitaluri camerale în care arta sunetelor va fi însoțită de poezie, live electronics.

În cele trei spectacole de la Sala Dalles, 8 – 10 noiembrie, sunt propuse publicului trei aspecte diferite,  rezultate din confluența unor expresii artistice diverse – muzică nouă, live lectronics, dans, proiectii de film. Aici, noutatea și îndrăzneala sunt vectorii imaginației născute deopotrivă în România și Polonia.

Remember VIERU - 20 de ani readuce în prim plan creația unui compozitor al ”generației de aur” într-un recital din Aula Palatului Cantacuzino.

Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în Aula Palatului Cantacuzino, sălile Enescu, Operă şi Multimedia, Auditorium ale Universităţii Naţionale de Muzica Bucureşti, Salonul de muzică din Casa Artelor Dinu Lipatti, sala Dalles a Universităţii Populare Ioan I Dalles, sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, sala Studio a Universităţii Spiru Haret.