„Cineliteratura”, punte între literatură și film în Grădina MNLR

Proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate, sunt prezentate în fiecare marți și miercuri, de la ora 20.00, timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8). Evenimentele au loc în cadrul proiectului „Cineliteratura”, o punte între literatură și film, realizat în parteneriat de Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Cultural Român și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara, lansat pe 25 august 2020.

Marți, 1 septembrie 2020, ora 20.00, criticul de film Marilena Ilieșiu prezintă „Duios Anastasia trecea”, realizat în 1979 de regizorul Alexandru Tatos, după nuvela omonimă semnată Dumitru Radu Popescu. Într-un sat de pe malul Dunării, partizanii români şi sârbi hăituiesc armata germană. Un partizan sârb împuşcat este expus în mijlocul satului, fiind interzisă îngroparea lui, sub ameninţarea cu moartea. Anastasia, tânără învăţătoare, se hotărăşte să-l îngroape. În noaptea următoare, oamenii primarului o ucid, aruncând-o într-un closet. „Anastasia luptă pentru afirmarea demnităţii umane terfelite de opresiunea unei tiranii, cât şi de laşitatea oamenilor. Chiar dacă gestul ei este, practic, inutil şi chiar dăunător comunităţii – care are, astfel, de suferit – impunerea demnităţii umane devine mult mai importantă în aceste momente, pentru că ea ridică omul aruncat în şanţ de către tiranie, îl ajută să aibă o credinţă, un sens major al luptei sale“, nota regizorul Alexandru Tatos în jurnalul său la 4 decembrie 1975. În distribuție: Lucia Boga, Amza Pellea, Anda Onesa, Gáspár Imola, Alexandru Ispas, Biró Levente, Tarr László. Director imagine: Florin Mihăilescu. Anda Onesa a câştigat Premiul pentru Cea mai Bună Actriţă la Festivalul de la Karlovy Vary, 1980.

Miercuri, 2 septembrie 2020, ora 20.00, înainte de proiecția filmului „Înghițitorul de săbii”, criticul de film Marina Roman îl va avea partener de discuție pe regizorul Alexa Visarion, care a scris și scenariul, după povestirile lui Alexandru Sahia și Gheorghe Brăescu. În distribuţie: Mircea Albulescu, Leopoldina Bălănuţă, George Constantin, Ştefan Iordache, Mitică Popescu, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu-Botez. Filmul, pe scurt descris despre artă şi putere, prezintă viaţa unui fost artist de circ care îşi câştigă existenţa din prezentarea în sate şi oraşe a unui număr de senzaţie intitulat „Înghiţitorul de săbii”. „Este adevărat, «Înghiţitorul de săbii» respiră o mare cantitate din aerul necesar vieţii lui prin numele actorilor. Cu aceeaşi lipsă de grabă cu care s-a construit filmul, Alexa îi aduce «în scenă» mai întâi unul câte unul, apoi perechi, apoi pierduţi în masa figuraţiei, o figuraţie alcătuită mai cu seamă din actori importanţi ai scenei româneşti. (…) O distribuţie-contribuţie, obol la reuşita filmului, o contribuţie pe care o simţi de suflet pentru că numai dintr-o asemenea mişcare interioară a unor suflete către altele pot ieşi creaţii actoriceşti ca acelea din «Înghiţitorul de săbii», numai astfel cred că este cu putinţă ca «apariţii», «mici prezențe» sau roluri secundare să devină mari creaţii actoriceşti”, scria, în cronica sa despre film, Eva Sârbu.

„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.

Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.