Cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Tradiții prin ochi de copii”, la Roma

Concertul de Crăciun intitulat „Tradiții prin ochi de copii” s-a desfășurat în Sala Baldini a bisericii Santa Maria in Portico (Piazza Campitelli 9 – Roma), miercuri, 18 decembrie 2019, ora 18:30, eveniment organizat de Asociația „Insieme per l’Athos – Onlus”, în colaborare cu Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Accademia di Romania la Roma și Radio România, cu patronajul Ambasadei României în Italia.


La Concertul de Crăciun au fost prezenți și au luat cuvântul: E.S. Liviu Petru Zăpârțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Pr. George Militaru, Vicarul Eparhial General al Episcopiei Ortodoxe Române în Italia și conf. univ. dr. Oana Boșca Mălin, directorul adjunct al Accademia di Romania in Roma. De asemenea, la eveniment, pe lângă reprezentații Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, Ambasadei României în Italia, Accademia di Romania in Roma, au participat în jur de 200 persoane,  atât români cât și italieni,  printre care: doamna Viorica Ocneriu, ministru consilier în cadrul Ambasadei României în Italia, doamna Adina Lovin, ministru consilier în cadrul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, prof. Luisa Valmarin – traducător și profesor la Dipartimento di Studi Europei, Americani e Interculturali din cadrul Universității Sapienza din Roma, domnul Giuseppe Balsamà, președinte Asociația Insieme per Athos, doamna Elena Postelnicu, corespondent Radio România în Italia, doamna Cornelia Cocoș, reprezentanta Agenției de Turism „Romania for all”, domnul Ovidiu Burdușa, manager Corso Grande Suite, doamna Mioara Moraru, președintele Asociației Culturale Româno-Italiane Propatria, domnul Federico Carabetta, jurnalist Abitare a Roma, numeros public român din comunitatea din Roma, Civitavecchia, Orvieto și Palestrina, precum și public italian care frecventează evenimentele ARR.

La cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Tradiții prin ochi de copii” au participat șapte coruri din diferite parohii ortodoxe și catolice din regiunile Lazio și Umbria: Corul de tineri Nepsis al Parohiei “Întâmpinarea Domnului” din Civitavecchia, Corul Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Roma, Corul Parohiei „Sfântul Nicolae” din Orvieto, Corul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Palestrina și Corul românesc „Cattolica” din Roma, precum și grupul de copii Cantus Mundi și Grupul coral Arpeggio din Roma.

Spectacolul a fost prezentat de trei copii români - Giulia Puschiu, Miriam Cosma și Robert Alexandru Angheluș, toți născuți în Italia, sensibili la tradițiile transmise de părinții lor și care au învățat să cunoască mai bine tradițiile frecventând parohiile românești din Italia și participând la cursuri de limba română.

Spectacolul și-a propus să sprijine și să împărtășească însemnata moștenire culturală legată de tradiția cântecelor de Crăciun românești, tradiție care reprezintă nu numai o pagină de poezie, ci și o concentrare a teologiei creștine populare. Colindele, datorită legăturilor strânse cu istoria, tradițiile și obiceiurile poporului, reprezintă, de fapt, una dintre cele mai înalte expresii ale culturii române. Acesta este un ritual de Crăciun unic și special, care spre deosebire de alte țări europene, în România s-a păstrat și a fost transmis de-a lungul secolelor, de la o generație la alta.