BUDAPESTA. România a participat la „Noaptea Literaturii” cu un fragment din romanul scriitoarei Ana Maria Sandu

Ediția a V-a a evenimentului „Noaptea Literaturii” din Budapesta a fost difuzată online în perioada 24-26 iunie 2020. Cu această ocazie, actori ai Teatrului „Örkény István” din Budapesta au citit fragmente din literatura contemporană a 23 de țări, traduse în limba maghiară. Clipurile video au fost lansate de la ora 19.00, consecutiv, pe pagina de Facebook și Youtube a evenimentului, respectiv pe site-ul www.irodalomejszakaja.hu.

Autorul selectat pentru a reprezenta România la această ediție a fost Ana Maria Sandu, cu romanul „Omoară-mă!”, în traducerea maghiară a Gabriellei Koszta (Editura Vince, 2018). Lecturarea fragmentului de către actrița Józsa Bettina a fost lansat online la 26 iunie 2020 și a fost preluat și difuzat în direct pe pagina de Facebook a ICR Budapesta, respectiv a filialei ICR din Szeged.

„Noaptea Literaturii” a fost organizată pentru a doua oară și în orașul Debrețin, unde, între 26-28 iunie, între orele 20.00-22.00, actorii Teatrului „Csokonai” au citit fragmentele în diverse spații deschise din centrul orașului. Actrița Mészáros Ibolya a lecturat, în 26 iunie, același fragment de Ana Maria Sandu, la cafeneaua-librăria „Karakter – 1517”, din piața Kossuth.

Evenimentul „Noaptea literaturii” este organizat de Clusterul EUNIC Ungaria, iar textele literare selectate au avut ca temă „Secrete”.

Proiectul a fost susținut de Primăria Generală a Budapestei și de Primăria sectorului 7, de Primăria Municipiului Debrețin respectiv de Deutsches Kulturforum din Debrețin. Parteneri: Teatrul „Örkény István”, Teatrul „Csokonai”, Universitatea din Debrețin.

Țările participante: Austria, Belgia (Vallonia-Buxelles), Bulgaria, Cehia, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Izrael, Japonia, Polonia, Lituania, Mara Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Turcia și Ungaria.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, având peste 30.000 de vizite online și peste 2500 de persoane prezente la lecturile din Debrețin, unde a fost inclus în cadrul unui eveniment mai complex: Sfârșitul de săptămână al artelor, cu Noaptea Tineretului, Noaptea Literaturii, Noaptea Muzeelor și Noaptea Muzicii.