Bienala Periferic - Art as Gift. Prezentare şi discuţie

Bienala Periferic – Art as Gift/Arta ca dar. Prezentare şi discuţie Joi 10 aprilie ora 18.30
Institutul Cultural Roman, Skeppsbron 20

Participanţii sunt Matei Bejenaru
, artist şi iniţiator al Bienalei Periferic de la Iaşi, Johanna Billing si Roza El Hassan, artisti invitati la Bienala Periferic 8, Dóra Hegyi, coordonatorul proiectului tranzit.hu in Budapesta şi curatorul Bienalei Periferic 8 – Art as Gift si Anders Kreuger, director la Universitatea de Arta din Malmö şi curator la Lunds konsthall, curator al Bienalei Periferic 6 – Prophetic Corners.
Discuția va avea loc în limba engleză. Intrarea liberă. 

Bienala Periferic - Art as Gift/Arta ca dar


Conceptul Bienalei Periferic 8 propune un model alternativ de schimb si pune intrebarea: "poate fi vazuta arta drept dar?". In timp ce Bienalele Periferic anterioare au pus in discutie mecanismele de piata ale artei contemporane, Periferic 8 analizeaza direct metodele speculative care influenteaza realizarea si valoarea sociala a artei. Practica sociala a oferirii de daruri in sensul ei de zi cu zi este traita ca gest pozitiv, avand in vedere ca tuturor ne place sa daruim si sa primim daruri. Schimbul poate fi reciproc, dar el reflecta un sistem complex de diverse motivatii: relatiile de putere, dependenta si dorinta de prestigiu. Daruirea este de asemenea o metafora pentru a descrie economia artei de la creatie/productie, trecand prin diseminare/distributie, si pana la receptie/consum.

Bienala Periferic este o manifestare de arta contemporana ce grupeaza o diversitate de atitudini artistice. Initiata in 1977 ca un festival de performance, Periferic a devenit in 2003 bienala internationala, promovand productia artistica locala si dezvoltand proiecte in parteneriat cu artisti si curatori straini. Matei Bejenaru este artist vizual si director al Bienalei Periferic din Iasi. Impreuna cu un grup de artisti si filozofi, a fondat in 2001 Asociatia Vector, institutie care organizeaza Bienala.

Citiţi mai multe pe www.periferic.org sau pe www.perifericbiennial.wordpress.com.