AUSTRIA. Participare românească la conferința științifică dedicată cercetării migrației și integrării de la Salzburg

Cea de-a şasea ediţie a conferinței ştiinţifice bienale dedicate cercetării migrației și integrării, organizate sub titlul „Traversând bariere – Perspective în Cercetarea Migrației” / „Crossing Borders – Perspectives in Migration Research”, va avea loc la Universitatea din Salzburg, în perioada 16-18 septembrie.

Din România, va participa, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, dr. Leyla Safta-Zecheria de la Universitatea de Vest din Timișoara, fiind invitată în cadrul secţiunii „Copii (i) mobili în Europa Centrală și de Est: perspective critice asupra precarității și potențialității aranjamentelor transnaționale de îngrijire”/„Child (im-) mobilities in Central and Eastern Europe: critical perspectives on precarity and potentiality of transnational care arrangements”. Prelegerea va fi prezentată de dr. Leyla Safta-Zecheria miercuri, 16 septembrie, cu titlul „Dincolo de panica morală: ce înseamnă să fii un copil rămas «în urma» părinților plecați la muncă în străinătate?” /„Beyond moral panic: empowering and oppressive dynamics of being a child «left behind» by labor mobile parents”.

Conferința ştiinţifică de la Salzbzug este organizată de Comisia pentru Cercetarea Migrației și a Integrării, Institutul pentru Cercetarea Urbană și Regională al Academiei de Ştiinţe din Austria şi Facultatea de Științe Sociale a Universității din Viena. În premieră, ediţia din acest an este organizată în colaborare cu Universitatea Paris Lodron din Salzburg.

„Pornind de la o cercetare calitativă și participativă cu tineri dintr-un oraș afectat de fenomenul migrației din România, lucrarea abordează perspectivele locale asupra fenomenului migrației, cu o atenție specială pentru situația copiilor și tinerilor «rămași în urma» părinților plecați la muncă în străinătate. Lucrarea tematizează înțelegerea locală, dominant moralizatoare, a fenomenului migrației și propune o înțelegere alternativă. În mod obișnuit, tinerii înțeleg migrația ca pe un fenomen problematic din punct de vedere moral, ca pe o provocare pentru idealul normativ al familiei nucleare cu domiciliu comun. Prin contrast, familia transnațională apare ca fiind deficitară. În același timp, prin metode de cercetare participativă bazate pe reflecție colaborativă, tinerii își pot regândi relația cu acest fenomen și pot înțelege migrația și ca pe un proces care presupune reorganizarea responsabilităților de îngrijire și muncă în cadrul familiei și a rețelelor transnaționale.” - dr. Leyla Safta-Zecheria.

Dr. Leyla Safta-Zecheria este pedagog și politolog, doctor în Științe Politice, specializarea Politici Publice cu un doctorat obţinut în 2018 de la Universitatea Central Europeană din Budapesta. În prezent este asistent de cercetare la Universitatea de Vest din Timișoara, Departamentul de Științele Educației.

Mai multe detalii despre conferință pot fi accesate aici, programul complet fiind disponibil aici.