Artistul vizual Dan Voinea, la ICR New York și Slag Gallery

ICR New York, în parteneriat cu Slag Gallery, prezintă două evenimente ce îl au ca protagonist pe artistul vizual român Dan Voinea:
Artist talk & slideshow
8 septembrie 2015 @ ora 19.00
ICR New York
(200 E 38th Street, New York, NY 10016)
O ocazie unică de a întâlni artistul în persoană!

Expoziție personală "Unborn Nursery. Absently Yours, Dan Voinea"
Vernisaj: 11 septembrie 2015 @ orele 18.00-21.00
Slag Gallery
(56 Bogart Street, Ground Floor, Brooklyn, NY 11206)
Expoziția va rămâne deschisă până pe 11 octombrie 2015.

În recenta sa serie de picturi Absently Yours, Dan Voinea propune o menajerie umană fragilă, o galerie de personaje atemporale și lipsite de identitate. Artistul declară: „Fără intenția de a explora conținutul psihologic al caracterelor pe care le descrie, seria de portrete speculează totuși nefirescul, adică gestica mecanică și mimetică. Atitudinea personajelor rămâne în suspensie, cromatica solarizează contururile, iar lumina îmbracă întregul selectiv și în deplină autonomie. Expoziția de acum este parte din lumea creată deja, schizoidă, ca efect al neputinței de adaptare sau chiar numai al refuzului acesteia. Albumul de familie care închide în paginile lui această colecție de necunoscuți îi aliniază fără cronologie, pentru că adulții de acum, consternați de propria lor lipsă de biografie, nu au avut, de fapt, copilărie, căci nu s-au născut niciodată.”
Artistul folosește modele vii, pe care le dirijează să se comporte și să se miște “împotriva logicii”, pentru a crea compoziții neliniștitoare și atonale. Imaginile prevestitoare par să exprime natura fragmentară și inconsecventă a viselor, și combină detaliile realiste, precise, cu abstracția și absurditatea contemporană.

Artist cu un ascuțit simț al detaliului, Voinea abordează un stil dens, greu – hainele “sângerează” în piele, ori cămăși albe acoperă rănile întunecate ale nefericitelor sale personaje. Dincolo de talentul său ca pictor, aspectul cel mai interesant pentru el din propia muncă este faza imaginativă, care precede actul fizic al pictării. După cum mărturisește, "mă atașez de procesul de creație al fiecărei lucrări, dar nu de lucrări în sine, căci, de îndată ce acestea sunt finalizate, simt că nu îmi mai aparțin. Pânza mea preferată este cea pe care am nu am pictat-o încă. "

Dan Voinea (n. 1970, Brașov) a absolvit Universitatea Națională de Artă București (azi, UNARTE), în 1997. A lucrat apoi, timp de 2 ani, ca ilustrator de carte, și, încă 10 ani, ca Art Director în câteva agenții de advertising și multinaționale din București. În paralel, și-a continuat munca de atelier și a avut două expoziții personale în Franța: East Wind, la Galeria Les Cordeliers din Romans-sur-Isère (1999), și Finish the Poem, la Galeria S.A.N. din Sénart (2002), pe lângă numeroase expoziții de grup, în țară și peste hotare (Olanda, SUA).
În 2008, urmează prima expoziție personală ca propunere de pictură monumentală, Urban Capella / Eroi și Judecători, la Galeria Cărturești din București.
În 2010 renunță definitiv la munca de advertising și se dedică exclusiv celei de artist vizual. Se afirmă ca pictor figurativ în 2011, cu Playboy Afternoon, la Dancona Budis Gallery din București și, apoi, în 2013, cu A Momentary Rise of Reason, la Beers Lambert Contemporary Gallery din Londra, înscriindu-se astfel în pictura emergentă românească.
În cronica dedicată personalei artistului din 2013, criticul londonez Simon Longman scria: "Opera lui Voinea prezintă o estetică îndrăzneață a tradiționalismului manipulat, reinterpretat în mod inteligent pentru a spune povești - pentru a explora fantezia interacțiunii umane și pentru a reprezenta un teatru vizual al suprarealismului."
Împreună cu Slag Gallery din New York, Dan Voinea participă în 2014 și 2015 la două târguri importante de artă, Volta Basel și Volta New York. Este prezent, din nou, în SUA, luând parte la expoziția de pictură românească contemporană Defaced, curatoriată de Mardee Goff, la Boulder Museum of Contemporary Art (BMoCA), Colorado (2014).
Noua lui expoziție de la Slag Gallery (11 septembrie-11 octombrie 2015) reprezintă prima personală în SUA.

Slag Gallery (http://www.slaggallery.com/) patronată de Irina Protopopescu, a fost inaugurată în iunie 2008, în legendara zonă a galeriilor de artă Chelsea (Manhattan), într-un spațiu cu o suprafață de cca. 185 m². În 2012, galleria s-a mutat în Bushwick (Brooklyn), noul cartier artistic al New York-ului.

Galeria reprezintă un grup de artiști emergenți, americani și internaționali, între care se numără și românii Dumitru Gorzo, Dan Voinea și Cătălin Moldoveanu, și își propune să le faciliteze dezvoltarea carierei artistice pe termen lung, prin asigurarea contactelor cu alte galerii internaționale, cu curatori, instituții, muzee și colecționari de artă.

Artiștii galeriei au fost incluși în numeroase expoziții de renume din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneția (2001); Bienala de la Istanbul (2011); Bienala de la Praga (2011), Bienala de la Gwangju (2014), ca și în expoziții organizate de muzee și instituții prestigioase, ca: PS1 (spațiu expozițional ce aparține de Museum of Modern Art / MoMA, dedicat mai ales artei experimentale) din New York; The Drawing Center, NY; Brooklyn Museum, NY; Marina Abramovici Institute, San Francisco; Kunsthalle Budapesta (Mucsarnok); MODEM Modern and Contemporary Art Center, Debrețin; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București; MKM Museum Kuppersmühle, Duisburg; NJMoCA; Herzliya MoCA; Queens Museum of Art; Birmingham Museum of Art; BMoCA, Colorado; Islip Museum of Art, NY; Haifa Museum of Art, pentru a da doar câteva exemple.