Artă grafică românească prezentă la expoziția internațională „HOLOCAUST” de Ia ICR Budapesta

Expoziția de artă grafică intitulată „Holocaust” este organizată de Institutul Cultural Român de  la Budapesta în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și va putea fi vizitată în perioada 9 octombrie – 11 noiembrie 2019 la galeria institutului.

Vernisajul are loc pe 8 octombrie 2019, de la ora 19.00 în prezența lui LucianNastasă-Kovacs, manager al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Ovidiu Petca, curatorul expoziției și actrița Diana Cozma care va susține un recital de poezie în cadrul vernisajului.

„Holocaust” este o expoziție colectivă ce reunește 40 de lucrări ale unor artiști din toată lumea și este dedicată comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei.

Artiștii ale căror lucrări vor fi expuse sunt: Krzysztof Marek Bak (Polonia), Víctor Manuel Hernández Castillo (Mexic), António Canau (Portugalia), Basil Colin Frank (Israel), Lukasz Cywicki (Poland), Vlado Goreski (Macedonia), Michiko Hoshino (Japonia), Ann-Kristin Källström (Suedia), Ewelina Kolakowska (Polonia), Bert Menco (Olanda), Herman Nordermeer (Olanda), Masaaki Ohya (Japonia), Giancarlo Pozzi (Italia), Agustín Rolando Rojas (Canada), Fernando Santiago (Puerto Rico), Marco Trentin (Italia), Antal Vásárhelyi (Ungaria) printre care și trei români: Marina Nicolaev, Adrian Lis și Ovidiu Petca.

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național care se marchează în ficare an pe 9 octombrie. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care și-au pierdut viața în tragicul eveniment. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în anul 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina și Transnistria. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în anul 2004.

Lucian Nastasă-Kovacs este din 2013 manager al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca (Palatul Bánffy), absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie și Filozofie, în 1984 unde și-a susținut și doctoratul în 1996. Este cercetător științific principal la Institutul de Istorie „George Bariț” din Cluj-Napoca alAcademiei Române, profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Este specialist în sociologia culturii și educației. Din ianuarie 2004 este membru al Corporației doctorilor a Academiei de Științe dinUngaria, iar în decembrie 2004 i s-a decernat Premiul Academiei Române. Laureat al Premiului „Rudich” al Universității Ebraice din Ierusalim (2012), al Asociației „Breasla Barabás Miklós” (2017), Medalia de Onoare a Federației Comunităților Evreiești din România (2012, 2016), Decorația „Magyar Érdemrend Lovagkeresztje” în grad de Cavaler (2018).

Ovidiu Petca(n. 25 martie 1958, Deva) este unul dintre reprezentativii graficieni ai Clujului, cu numeroase expoziții personale în România și în străinătate (Cracovia, Koga, Tokyo, Budapesta, Korfu), colective (Beijing,Bangkok, Cairo, Frechen, Guangzhou, Ibiza, Istanbul, Kuala Lumpur, Lahti, Majdanek, Milano, Qingdao, Sarcelles, Skopje, St. Petersburg, Tokyo, Torun, Toyama, Varna) și premii (Ankara, Baku, Bitola, Gdansk, Gliwice, Istanbul, Paris, Sint-Niklaas, Meudon, Vilnius, Varșovia). Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, membru UAP și secretar de redacție al revistei „Tribuna”, unde își desfășoară activitatea din 1990, președintele„Fundației Bienala Internațională de Grafică-Cluj” și organizatorul bienalei clujene între 1997-2005. Organizează expozițiile anuale internaționale „Tribuna Graphic”. A fost invitat în jurii la bienalele din Varna, Brussel, Fushun, Budapesta, Timișoara, Iași și este comisar pentru România la „Bienala Douro” în Portugalia și MiniPrint Paese în Italia.

Diana Cozma(n. 5 decembrie 1962, Cluj-Napoca) este actriță, scriitoare, traducătoare, conf. univ. dr. habil. la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, membră a Uniunii Scriitorilor din România, dublu licențiată a Universității „Babeș-Bolyai” în Filologie (1988) și Artă Teatrală (1995), doctor în Filologie din 2005, conducător de doctorat în domeniul de studii universitare Teatru și artele spectacolului din 2017. Participă la numeroase stagii internaționale (Holstebro, Wrocław, Pontedera, Verscio, Lausanne, Berlin, Amsterdam, Atena), conduce workshop-uri în România și SUA, joacă în spectacole de teatru și filme cu care participă în festivaluri de teatru naționale și internaționale. A publicat cărți despre teatru, proză scurtă, dramaturgie și traduceri pentru care a obținut premii, distincții, nominalizări.

Expoziția va mai fi deschisă în februarie 2020 la Muzeul Național de Artă din Chișinău și în luna mai la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. După închiderea expoziției lucrările vor intra în colecția de stampe a muzeului clujean.