A doua ediție a Forumului de cooperare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est / Forum on Arts Cooperation between China and Central and Eastern European Countries

A doua editie a Forumului de cooperare dintre China si tarile din Europa Centrala si de Est  Forum on Arts Cooperation between China and Central and Eastern European Countries

În perioada 10-15 iunie, Institutul Cultural Român – cu sprijinul reprezentanței noastre de la Beijing – a fost prezent la cel de al- II-lea Forum de cooperare în domeniul artelor între China si țările din Europa Centrală și de Est.

Vicepreședintele Krizbai Béla Dan, alături de reprezentanții celor 16 state europene participante, a aderat la Declarația de la Chengdu.

De asemenea, în deschiderea evenimentului – în prezența Ministrului adjunct al Culturii din R.P. Chineză, a Vice-Guvernatorului Provinciei Sichuan și a primarului Metropolei Chengdu – a susținut o intervenție pe tema provocărilor în raportul dintre nou și vechi, tradițional și modern, în cultura contemporană.

Cel mai important portal de limbă engleză din China, China Daily, a preluat pasaje din discursul Vicepreședintelui I.C.R., făcând referire la necesitatea dialogului dintre culturi diferite pentru a înțelege mai bine provocările comune și pentru a identifica soluții viabile pentru toți actorii culturali din lume (http://europe.chinadaily.com.cn/a/201806/11/WS5b1e4f04a31001b82571f5bf.html;http://english.gov.cn/news/international_exchanges/2018/06/11/content_281476180823144.htm).

Declarația de la Chengdu privind cooperarea în domeniul artelor (2019-2020) între China și țările din Europa Centrală și de Est

În spiritul întâlnirilor dintre liderii de la China și țările din Europa Centrală și de Est începând cu 2012 și al consensului Orientărilor de cooperare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est din 2016, pentru a pune în aplicare Planul de cooperare culturală dintre China și țările din Europa Centrală și de Est pentru anii 2018-2019, adoptată de cel de-al treilea Forum ministerial privind cooperarea culturală, reprezentanți artistici din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Populară Chineză, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia, s-au reunit la Chengdu, China, în perioada 10-15 iunie 2018, cu prilejul celui de-al doilea Forum de cooperare în domeniul artelor dintre China și țările din Europa Centrală și de Est (denumit în continuare „Forumul”). Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și Turismului Republica Populară Chineză și de Guvernul Popular al provinciei Sichuan.

În cadrul reuniunii s-a emis o Declarație (Chengdu Declaration of China-CEEC Arts Cooperation), care prevede: discuții libere în cadrul Forumului, pentru a împărtăși realizările, experiențele și ideile comune privind crearea artei contemporane; stabilirea unui consens asupra ideii „cultura tradițională - comoară formată în cadrul progresului istoric al fiecărei națiuni”; dezvoltarea artei contemporane este inseparabilă de „hrănirea” culturii tradiționale; China are tradiții istorice și culturale diferite de țările din Europa Centrală și de Est (CEET), precum și diferite căi de dezvoltare; toți participanții la Forum împărtășesc gândirea, preocuparea și așteptările comune, pentru continuitatea tradiției, inovării și dezvoltării; sezonul cultural China-CEEC, care a avut loc în China în 2017 a dat curs unei experiențe bogată privind cooperarea culturală dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. participanții la Forum au propus ca al doilea Sezon cultural de coperare dintre China și CEEC să se desfășoare în 2019.

- Chengdu are o istorie de peste 2.600 de ani și o cultură splendidă. Nod important al Inițiativei Belt and Road, Chengdu se angajează, în calitate de oraș-pivot, să construiască un „oraș cultural mondial”.

- Cu sprijinul Forumului, în baza fundalului istoric al Chengdu, vor fi promovate schimburile culturale și cooperarea pragmatică între organizațiile de artă, academiile, festivalurile, grupurile de artiști și indivizi, dintre China și țările din Europa Centrală și de Est.