Ziua Scriitoarelor, sărbătorită în Spania

Fragmente din operele unor cunoscute scriitoare europene, precum Pavla Horáková, Tatiana Țîbuleac, Yoko Tawada, Carolina Schutti, Zofia Nałkowska și Dulce Maria Cardoso au fost citite în cadrul evenimentului „Ziua Scriitoarelor”, care a avut loc pe platforma Zoom luni, 19 octombrie, și s-a transmis pe canalul de YouTube EUNIC Spania. Evenimentul este o inițiativă a Bibliotecii Naționale a Spaniei, în colaborare cu Federația Spaniolă a Femeilor FEDEPE (Federación Española de Mujeres Directivas, Ejecutivas, Profesionales y Empresarias) și cu Asociația Clasice și Moderne (Clásicas y Modernas).

Din partea reprezentanței ICR de la Madrid a participat Marian Ochoa de Eribe, traducătoarea cărții „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac, apărută în Spania la Editura Impedimenta 2019, în mai multe ediții, dat fiind succesul înregistrat și premiile obținute.

Evenimentul a fost prezentat de María Campo Perfecto de la departamentul de Comunicare al Reprezentanței Comisiei Europene la Madrid, și moderat de Maria Floarea Pop, directoarea Institutului Cultural Român de la Madrid și președinta EUNIC Spania.

„Ne-am bucurat să ne putem alătura anul acesta Bibliotecii Naționale a Spaniei și amplei rețele de colaboratori care dedică o zi specială scriitoarelor și eforturilor cotidiene ale femeilor. Seara de lectură pe care am organizat-o a fost un omagiu adus scriitoarelor, femeii ca metaforă a creației și a fost o autentică emoție imersiunea în opera unor autoare de prestigiu, precum și dialogul cu traducătoarele privind specificitatea scriiturii feminine”, afirmă Maria Floarea Pop, directoarea ICR Madrid.

Reprezentanța ICR de la Madrid s-a implicat în mod activ în organizarea și coordonarea evenimentului, în calitate de Președinte al Rețelei EUNIC Spania.