Ziua Națională Constantin Brâncuși

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, la aniversarea a 148 de ani de la nașterea artistului, Institutul Cultiral Român de la Madrid va prezenta documentarul „Constantin Brâncuși - Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu - România”, în format online, pe rețelele sociale ale reprezentanței (contul YouTube, pagina Facebook și Instagram).

Documentarul va fi difuzat luni, 19 februarie 2024 de la ora 9:00, ora Spaniei.

Acest documentar  prezintă Ansamblului Monumental Târgu Jiu din România – singura lucrare monumentală pe care Brâncuși a instalat-o în aer liber – realizat pe o idee a Doinei Lemny, eminent cercetător și specialist în opera brâncușiană,  în cadrul manifestărilor culturale ale Consiliului European din 2012.

Copyright © 2012. Delegatia română la Grupul S&D din Parlamentul European. Documentarul video a fost realizat la inițiativa lui Victor Boștinaru și a lui Catherine Trautmann, membrii ai Parlamentului European. Coordonator: Doina Lemny, imagine: Cristian Tamaș, montaj: Marius Robu, soundtrack: George Enescu - Sonata nr. 3. Filmul conține de asemenea imagini din arhiva personală a artistului -- Centrul Pompidou, Paris, Franța. Filmul a fost posibil cu sprijinul Consiliului Local și Primăriei municipiul Târgu-Jiu, și al emisiunii TV „În premieră cu Carmen Avram", Antena 3 (România).

Documentarul, versiunea originală în franceză, cu subtitratre în spaniolă realizată de echipa ICR Madrid, prezintă trilogia Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu: „Coloana Infinită”, „Poarta Sărutului” şi „Masa Tăcerii”, realízate de Brâncuși ca un omagiu adus eroilor români ai primului război mondial, căzuţi pe câmpul de luptă pe malul Jiului.

„Creator unic, personalitate complexă, fericită uniune dintre „țăranul din Carpați” și artistul modern din Montparnasse, Constantin Brâncuși a deschis drumul sculpturii moderne la începutul secolului XX. Purtând în el moștenirea românească ca un fundament al dezvoltării sale artistice ulterioare, Brâncuși a devenit un simbol al creativității românești și un reprezentant de seamă al artei moderne, „pilier” / stâlp al acesteia alături de Picasso, Matisse sau Duchamp.” , Doina Lemny, curatorul expoziției„Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

De asemenea, în contextul zilei aniversare, ICR Madrid va prezenta o serie de materiale audio &video realizate și selectate de Asociația Timisoara- Capitala Europeană a Culturii 2023, despre expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. Materialele vor fi difuzate online,  în ziua 19 februarie, la ora 15:00 și la ora 19:00.