Ziua Limbii Române 2021

Vă invităm să sărbătoriți alături de noi Ziua Limbii Române!

Institutul Cultural Român de la Madrid vă invită să sărbătorim, în data de 31 august, Ziua Limbii Române. Cu această ocazie se vor organiza mai multe activităţi adresate comunităţii de români din Madrid şi iubitorilor limbii române care vor să ne cunoască şi să înveţe limba noastră. 

Program:

10:00- 16:00  Ziua porților deschise la ICR Madrid: publicul este invitat, pe parcursul întregii zile, să viziteze biblioteca ICR Madrid care are în prezent peste 5000 de volume, în română și spaniolă, peste 600 de materiale multimedia și în jur de 3000 de reviste tematice. Vizitatorii vor primi cărți, dicționare, CD-uri sau alte materiale în limba română. Cu această ocazie vor fi prezentate activitățile institutului, agenda culturală, materiale video și cursurile de română pentru adulți și se va putea vizita expoziția documentară „George Enescu: viața și activitatea”, realizată de Muzeul Național George Enescu din București.

19:00 Masă rotundă Limba română în Spania: între intercultural și transnaționalcu participarea profesorilor universitari Eugenia Popeangă,
Diego Muñoz Carrobles și Javier Helgueta Manso.

Participanți:

Eugenia Popeangă este profesor emerit de filologie romanică la Universitatea Complutense din Madrid. A fost profesor invitat la diferite universități europene și a fost invitată la numeroase congrese internaționale, unde a susținut prelegeri. Este organizatoarea congreselor anuale desfășurate în luna mai la UCM, care reunesc o bună parte din cele mai recente cercetări realizate la Universitatea Complutense din Madrid și a multor universități străine pe probleme interdisciplinare (orașul, peisajul, simțurile minore, exilul). A fost coordonatoarea programelor de doctorat în filologie romanică și interdepartamentală și coordonează în prezent programul de masterat în studii literare și doctoratul în studii interculturale și literare. Este directorul Revistei de filologie romantică și unghi drept, revista digitală a UCM. A publicat mai multe articole, capitole de carte și aproape o duzină de monografii. Cele mai recente cărți publicate sunt Medieval Travellers and Their Stories (2005), Los viajes a Oriente de Odorico de Pordenone (2007). A realizat mai multe traduceri literare în și din limba română, precum și ediția critică a cărții Bajarse al moro de José Luis Alonso de Santos în prestigioasa colecție a catedrei de Litere a UCM.


Javier Helgueta Manso este coordonator al domeniului Literatură la Centrul Universitar CIESE-Comillas. De asemenea, a lucrat ca profesor la Universitatea din Almería (2019-2020) și la Universitatea din Alcalá (2016-2019) în virtutea unei burse de formare a cadrelor didactice de la universitatea din Alcalá (2015) și de la Ministerul Educației din Spania (2015-2019).

Este doctor cu referințe internațională în cadrul programului de Studii lingvistice, literare și teatrale ale Universității din Alcalá. Teza sa „Calea percepției: continuitatea tăcerii la unii asceți de la începutul secolului” a obținut calificarea Magna Cum Laude. Anterior, a absolvit filologia hispanică la Universitatea din Alcalá (2011) și Teoria literaturii și literatura comparată la Universitatea Complutense din Madrid (2013), cu un premiu extraordinar în ambele cazuri. De asemenea, a obținut o diplomă de master de la Universitatea din Salamanca, cu specializarea în literatură spaniolă și hispano-americană (2014). Din august 2021, va fi profesor asociat la Universitatea Națională Autonomă din Mexic.

Cercetător invitat la Universitatea din Paderborn (Germania, 2017) și la Universitatea Pompeu Fabra (Barcelona, ​​2018), a participat la numeroase conferințe internaționale (Germania, Spania, Franța, Ungaria, România și Elveția) și a susținut prelegeri la Universitatea din Córdoba, Institutul Cervantes din Frankfurt, Muzeul Femeilor CDMX sau la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, printre altele. A publicat studii în Gran Enciclopedia Cervantina și în monografii ale editorilor precum Iberoamericana-Vervuert, precum și articole și recenzii în diferite reviste științifice din Spania, Chile, Franța și România. Este co-editor al cărții Vintila Horia: o privire liberă din exil (UAH, 2020).


Diego Muñoz Carrobles este profesor asociat la Universitatea Autonomă din Madrid, cu doctorat în filologie romanică susținut la Universitatea Complutense din Madrid, cu teza: Limbi și culturi în contact în context urban: cazul comunității de români din Madrid. Are numeroase articole publicate pe tema situației comunității românești din Madrid, în urma congreselor la care a participat.

Evenimentul va fi transmis prin streaming pe pagina de Facebook a reprezentanței (Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid | Facebook)

Locație: sediul Institutului Cultural Român de la Madrid (Plaza del Cordón 1, bajo dcha., 28005, Madrid)

La aceste evenimente este permis accesul publicului în limita restricțiilor sanitare impuse de autoritățile locale,la data prezentă.Folosirea măștii de protecție este obligatorie.

Intrararea este liberă.

De asemenea, pentru a marca Ziua Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă expoziția „George Enescu: viața și activitatea”, realizată de Muzeul Național George Enescu din București. Va fi prima itinerare a acestei expoziții destinate a fi prezentată în mai multe locații din Spania cu prilejul aniversării a 140 de ani de la nașterea marelui muzicianul român. Expoziția fotografică va fi deschisă publicului larg în galeria ICR Madrid, în perioada 31 august-15 septembrie, în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.00.

Panourile fotografice relevă momente importante ale vieții muzicianului român, precum și cele mai importante momente ale carierei componistice, cu accent pe capodopera Oedipe, și aspecte din întâlnirile maestrului cu marii artiști contemporani epocii sale, cum ar fi violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol Pablo Casals.

Vă așteptăm!

Mai multe informații:

Anual, la 31 august, este celebrată Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a fost instituită prin lege în 2013. Inițiatorul propunerii legislative explica atunci că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.