Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor HolocaustuluiInstitutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în regatul Spaniei, prezintă Sebastian” (2006), un film de Lucia Hossu Longin, un documentar despre o personalitate excepțională care a trăit un capitol al Holocaustului.

Documentarul, subtitrat în limba spaniolă, va fi difuzat marți, 28 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul ICR Madrid.

Pe 27 ianuarie 1945 trupele sovietice, în înaintarea lor spre vest, au ajuns la complexul de lagăre naziste de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau (în sud-vestul Poloniei).

Lucia Hossu Longin ne propune un film despre viaţa dramaturgului Mihail Sebastian, mergând pe firul confesiunilor din Jurnalul său, cu accent pe drama intelectualului evreu care a suportat umilinţele perioadei antonesciene, pierderea prieteniilor şi blocarea spectacolelor.

MIHAIL SEBASTIAN (pseudonimul literar al lui Iosif M. Hechter), romancier, dramaturg, eseist şi publicist român, s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila, într-o familie de origine evreiască.

În 1932 îi apare primul volum, Fragmente dintr-un carnet găsit, iar un an mai târziu, pseudoromanul Femei.În 1934, publică De două mii de ani…, cu o prefaţă de Nae Ionescu. Atacurilor şi criticilor tendenţioase declanşate de publicarea acestui volum le răspunde cu lucrarea polemică Cum am devenit huligan (1935). Îi apar romanele Oraşul cu salcâmi (1935, premiat de Societatea Scriitorilor Români) şi Accidentul (1940). Se impune în viaţa literară ca dramaturg cu piesele de teatru Jocul de-a vacanţa, Steaua fără nume, Ultima oră (ulterior ecranizate) şi Insula (neterminată).

Începând cu anul 1940, scriitorul a cunoscut prigoana antisemită.I s-a interzis să mai publice ca ziarist, i s-a restras licența de avocat. Din cauza faptului că era evreu, piesele sale au fost interzise. Piesa „Jocul de-a vacanţa”, scrisă pentru actriţa Leny Caler, i-a fost interzisă, iar pentru a putea pune în scenă „Steaua fără nume”, Mihai Sebastain s-a folosit de pseudonimul Victor Mincu.

Scriitorul s-a ales cu titularura de „evreul improbabil” fiind condamnat de antisemiți pentru originea sa, dar și renegat de evrei care l-au considerat trădător și apropiat al Partidului Comunist în anul 1944. Una dintre cele mai controversate relații ale lui Sebastian a fost cea cu Lucrețiu Pătrășcanu, ministru al Justiției în primii ani ai comunismului. În romanul „După două mii de ani”, Mihail Sebastian s-a confesat în legătură cu ce înseamnă să fii evreu.

LUCIA HOSSU LONGIN, jurnalist de televiziune, a realizat după 1989 numeroase documentare, selecţionate apoi la festivaluri internaţionale: Hobiţa lui Brâncuşi, România vs Cheng, Visul, Baricada, Urmaş de martir, Zbor deasupra unui cuib de oameni, 13-15 iunie, Mineriada oră cu oră, Sebastian (selecţie la Prix Italia, 2006), Regele nu moare (selecţie la Festivalul Internaţional de Televiziune de la Biarritz, Franţa, 2009). Începe din 1991 realizarea Memorialului Durerii, la TVR, serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului care a ajuns la 140 de episoade difuzate.A fost redactor-şef al Redacţiei Film Documentar a Studioului de Film al SRTV între 1993 şi 1996 şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTV între 1996 şi 2000. Volumul Memorialul Durerii - O istorie care nu se învaţă la şcoală şi colecţia de 36 de DVD-uri din serialul Memorialul Durerii au apărut în 2007 la Editura Humanitas, respectiv la Humanitas Multimedia, în colaborare cu IICR şi TVR Media.

Un proiect în cadrul programului BIBLIOTECA ICR MADRID VĂ RECOMANDĂ.

Vă așteptăm!