Violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan susțin concertul lunii noiembrie din Seria Enescu la ICR Londra

Institutul Cultural Român de la Londra, în colaborare cu Societatea Enescu din Londra, organizează în data de 3 noiembrie, de la ora 19.00, un Recital de gală susținut de violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan în cadrul Seriei „Concertele Enescu”. Spectacolul, care se va desfăşura în sala de concerte de la sediul Institutului Cultural Român din Londra, va fi înregistrat și va putea fi urmărit în data de 10 noiembrie 2022 pe pagina de YouTube a ICR Londra, precum și pe conturile de socializare ale ICR Londra si ale Ambasadei României la Londra.

Program:

F. Kreisler: Preludium & Allegro
L. van Beethoven: Romance in Fa Major Op. 50
G. Enescu: Sonata no. 2 în Fa minor, op. 6
B. Bartok: Romanian Dances
Pauză intermediară
W. A. Mozart: Sonata in Mi minor
P. Sarasate: Carmen Fantasy

Numit de către revista britanică The Strand "un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloase", violonistul Remus Azoiţei a debutat încă de la 8 ani cu orchestra simfonică din Galați. A absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, apoi a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a avut şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music. De-a lungul timpului, artistul a beneficiat şi de îndrumarea unor personalităţi violonistice marcante precum Bujor Prelipcean, Mihai Constantinescu, Zakhar Bron sau Ivry Gitlis. Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase cum ar fi Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemenea în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander, între altele. A colaborat cu artişti renumiţi printre care se numără Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel sau cvartetul de coarde Voces. În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind de asemenea cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. În 2007, Remus Azoiţei a pus bazele Societăţii Enescu din Londra, fiind unul dintre membrii fondatori precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o ocupă în continuare. Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano făcută în anul 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra.

Caracterizat drept "un pianist deosebit de sensibil, posedând o cultură foarte flexibilă a tuşeului, o tehnică perfectă şi o mare capacitate de înţelegere a muzicii pe care o simte, o face să trăiască" (ziarul german Weserkurier), Eduard Stan a concertat în majoritatea ţărilor europene. A cântat în săli renumite precum Filarmonica din Berlin, Musikhalle din Hamburg, Salt Lake City Temple Square, PUC California şi la mai multe festivaluri internaţionale. Încă de la debutul său pianistic, Eduard Stan a beneficiat de îndrumarea celebrei profesoare de pian Stela Dragulin. A colaborat cu personalităţi importante ale vieţii muzicale şi culturale internaţionale cum ar fi: Herbert Blomstedt, Matthias Goerne, Paul Badura-Skoda, Karl Engel, Boris Berman şi Martin Dörrie. La concursurile internaţionale din Köln, Hamburg și Braunschweig a fost distins cu premii în repetate rânduri. De mulţi ani, concertează cu regularitate în duo, împreună cu violonistul Remus Azoiței, cu violoncelista Laura Buruiană, precum şi alături de cvartetele "Voces" şi "Ad Libitum". Eduard Stan a fost profesor la Conservatorul Superior din Lübeck în perioada 2000 - 2007. În calitate de iniţiator şi director artistic al Festivalului Enescu din Heidelberg / Mannheim 2005, i s-a conferit din partea Institutului Cultural Român MEDALIA ENESCU pentru contribuţia sa la răspândirea muzicii enesciene.