Turneu literar Ioan Es. Pop și Ion Mureșan în Catalonia

Turneu literar Ioan Es Pop si Ion Muresan in Catalonia

Poeții Ion Mureșan și Ioan Es. Pop vor fi protagoniștii unui turneu de lansare a volumului bilingv de versuri Assedegats. Dos poetes transsilvans: Ion Muresan i Ioan Es. Pop, tradus în catalană de Xavier Montoliu Pauli, în perioada 14 – 17 mai.

Volumul, publicat la editura AdiA Edicions, în colecția Ossos de Sol (no.23), și postfațat de poetul Marc Romera, va fi prezentat publicului din Girona și Barcelona conform următorului program :

· luni, 15 mai, la ora 19.00, la librăria Context din Girona (Carrer del Pou Rodó, 21, 17004). La eveniment vor participa cei doi poeți români, traducătorul Xavier Montoliu Pauli,  editorul volumului Pau Vadell , scriitoarea Magda Bistriceanu Șimian și poeta Laia Claver-Nadal.

· marți, 16 mai, la ora 19.00, la librăria Nollegiu din Barcelona (C/ de los Pons i Subirà, 3, 08005). Vor participa Ioan Es. Pop și Ion Mureșan, traducătorul Xavier Montoliu Pauli, editorul Paul Vadell, precum și Marc Romera.

· miercuri, 17 mai, la ora 11.00, la Universitatea Autonomă din Barcelona, Facultatea de Filosofie și Litere ( Sala d'actes ) -  Ion Mureșan și Ioan Es. Pop se vor întâlni cu studenții la filologie ai universității, dar și ai cursurilor de limba română ale Lectoratului de Limba Română, condus de profesoara Ioana Alexandrescu. Pe lângă cei doi poeți, vor participa editorul și traducătorul în catalană.

De asemenea, Ion Mureșan va participa la alte două festivaluri de poezie în perioada premergătoare turneului literar: în data de 13 mai, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului de Poezie de la Mediterană, ce se desfășoară la Teatre Principal, în Palma de Mallorca, iar în data de 14 mai, la ora 18 :00, la Verger del Museu Frederic Marésla, în cadrul Săptămânii Poeziei din Barcelona,  ce se derulează anul acesta în perioada 10-16 mai, la un recital de poezie la care vor participa și poeții Esteve Plantada, Loreto Sesma, precum și Xavier Montoliu Pauli.

Ediţia bilingvă româno-catalană a volumului Assedegasts. Dos poets transilvans / Însetați. Doi poeți transilvăneni a fost publicată cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cărţii, din cadrul Institutului Cultural Român, și reuneşte o selecție de aproximativ 50 de poeme ale celor doi poeţi, din diferite etape ale creației lor.

Ion Mureşan (n. 1955) este poet, eseist şi publicist, redactor al revistei Poesis International. Până în prezent, a publicat cinci volume de poezie, iar din cel mai recent volum, Alcool, au fost selectate zece poeme în antología de față. Poetul a fost distins cu numeroase premii pentru activitatea sa literară : Premiul pentru debut (1981), Premiul pentru poezie oferit de Uniunea Scriitorilor din România (1993) şi Premiul Naţional "Mihai Eminescu", pentru întreaga activitate (2014). Opera sa a fost tradusă în limbile franceză, engleză, germană, catalană şi este prezentă în antologii din Italia, Ungaria, Serbia, şi Statele Unite ale Americii.

Ioan Es. Pop (n. 1958), poet, editor şi publicist, este în prezent redactor la editura Paralela 45. Până în anul 1989 a fost profesor de limba şi literatura română în localitatea Ieud unde a început să scrie poezie, de unde și titlul volului de debut Ieudul fără ieșire. A primit premiul Uniunii Scriitorilor în România şi Republica Moldova, Premiul Academiei Române, Premiul Cărţii anului 2011 şi Marele Premiu "Nichita Stănescu". Opera sa a fost publicată în Suedia, Franţa, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Republica Moldova şi Polonia.

Xavier Montoliu Pauli (1968) este licențiat în filologie catalană a Universității din Barcelona, iar între 1992 și 1996 a fost lector de catalană la Universitatea din București. În prezent, este coordonator de programe în cadrul Institutului Literelor Catalane traducător din limba română în catalană. A tradus poezie și proză de Petre Solomon, Letiția Ilea, Norman Manea, Alina Nelega, Bogdan Georgescu și Mircea Cărtărescu, dar și numeroase poeme scrise de poeți români contemporani, care au fost publicate în diferite reviste literare. Antologia poetică Per entre els dies, cu versuri de Marin Sorescu, tradusă împreună cu poeta și traducătoarea Corina Oproae, a fost distinsă cu Premiul Cavall Verd al Asociației Scriitorilor în Limba Catalană și cu Premiului Municipiului Craiova în 2014.