Trupa JazzyBIT din Timișoara lansează albumul “Drive” în Spania

Institutul Cultural Român din Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, în colaborare cu Institutul francez de Madrid și cu Consulatul General al României la Sevilla, în cadrul lunii Francofoniei, concerte de jazz susținute de trio-ul timișorean JazzyBIT.

JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce activează din 2012 și oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind “loud jazz”. Sună ca și cum Hiromi ar cânta cu Snarky Puppy, dar în trio. All About Jazz compară JazzyBIT cu Esbjörn Svensson Trio: „JazzyBIT amintește de Esbjörn Svensson Trio, dar adaugă o atitudine rock armoniilor vibrante presărate cu melodii vioaie. De asemenea, se evidențiază prin ritmurile funky, strânsa legătură artistică între cei trei, dar și aranjamentele muzicale remarcabile.”.

În 2014 trupa lansează albumul de debut Touch the Sky, urmat de albumul Horizon în 2016. În 2021 JazzyBIT lansează al treilea album Drive, album mixat în New York City la The Bunker Studio de către John Davis (basistul trupei Jojo Mayer / Nerve) și masterizat de către Alex DeTurk, ambii laureați ai premiului Grammy pentru cel mai bun album instrumental de jazz în 2019.

Trupa desfășoară o bogată activitate concertistică, numărând peste 250 de concerte în 10 ani de activitate. Până în prezent, JazzyBIT a concertat în 17 țări de pe trei continente, participând la câteva dintre cele mai renumite festivaluri de jazz din lume, precum Blue Note Jazz Festival New York, Jarasum International Jazz Festival în Seul (Coreea de Sud), Katara European Jazz Festival în Doha (Qatar), A to JazZ Festival în Sofia (Bulgaria), Belgrade Jazz Festival în Serbia, Vilnius Mama Jazz Festival în Lituania și mai multe apariții la Gărâna Jazz Festival și Jazz in the Park în Cluj-Napoca. Cântă și în multe cluburi de jazz cu tradiție, precum Porgy & Bess (Viena), Reduta Jazz Club (Praga), Sunset Sunside (Paris), Pizza Express Jazz Club (Londra) sau Budapest Jazz Club

Pe lângă circuitul jazz, trupa a cântat și în cadrul unor festivaluri cu muzică de mai multe genuri, precum festivalul Sziget din Ungaria, Exit din Serbia sau Untold din România, dar și în cadrul unor cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din București.

Trio JazzyBIT va concerta vineri, 3 martie, la Teatrul Institutului Francez din Madrid, iar sâmbătă, 4 martie, la MIMMA (Muzeul Interactiv al Muzicii din Málaga), unde va prezenta cel mai recent album al său, Drive.

Concertele au loc în cadrul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Drive a fost compus pe întreaga perioadă a anului 2020 și a fost înregistrat în luna mai a anului 2021 la studioul Super Size Recording din Budapesta de către András Makay. Albumul a fost mixat la The Bunker Studio în Brooklyn, New York City de către John Davis, producător ce a câștigat în 2019 premiul Grammy pentru cel mai bun album de jazz instrumental (Brad Mehldau – Finding Gabriel). John Davis a lucrat în trecut cu artiști precum Brad Mehldau, John Patitucci sau Mark Guiliana și este totodată basistul trupei Jojo Mayer / Nerve. Albumul conține 8 compoziții originale JazzyBIT.

Date și ore: 3 și 4 martie la ora 20:00
Locații : Teatrul Institutului francez din Madrid – C/ Marqués de la Ensenada, 10 (Madrid) și MIMMA (Muzeul Interactiv al Muzicii din Málaga) - Calle Beatas nº 15, 29008 (Málaga)
Intrarea liberă - vă recomandăm să rezervați intrarea la concert aici

ORGANIZATORI: 

Institutul Cultural Român din Madrid 
Institutul Francez din Madrid
Ambasada României în Regatul Spaniei
Consulatul General al României din Sevilla

Mai multe informații:

România este o țară cu o legătură sentimentală cu francofonia încă din perioada Iluminismului, fapt care a ajutat România să devină o țară francofonă. Cu toate acestea, în istoria francofoniei în România a existat o lungă perioadă de timp în care imaginea Franței s-a înrăutățit din cauza evenimentelor istorice. În 1991, România a obținut statutul de observator la Organizația Internațională a Francofoniei, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline al acestui organism. De altfel, grupul de state francofone a fost una dintre primele structuri la care România a aderat după revoluția anticomunistă din 1989, în contextul istoric larg în care, încă înainte de crearea, în 1918, a statului național unitar român, românii făceau parte din familia francofonă.

Valorile promovate de Francofonie îndeplinesc pe deplin obiectivele strategice ale României de a implementa principiile stabilității naționale și internaționale, ale democrației, drepturilor omului și ale statului de drept.