Trei scurtmetraje româneşti de animaţie, proiectate în cadrul festivalului REX de la Stockholm

Trei scurtmetraje romanesti de animatie, proiectate  in cadrul festivalului REX de la Stockholm

Trei scurtmetraje româneşti de animaţie - Telefonul/ The Call,de Anca Damian (2018), Monstrul/ Monster, de Laura Pop (2018) şi Opinci (2019), de Anton Groves & Damian Groves vor fi proiectate în cadrul festivalului de animaţie europeană REX  (Recent Experimental Shorts), un program dedicat scurtmetrajelor experimentale recente din ţările participante, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 3 noiembrie 2019 la mai multe cinematografe din Stockholm. 

Ediţia a X-a a festivalului este organizată de către Asociația Festivalul de Animație REX, în colaborare cu clusterul EUNIC Stockholm și cu cinematografele Zita și Capitol, cu sprijinul municipalității orașului Stockholm și al Institutului de Film Suedez.

Programul de anul acesta al festivalului cuprinde filme din 16 țări europene - comedii, povești de dragoste și filme pentru copii . 

Astfel, festivalul prezintă publicului suedez peste 80 de filme de animaţie: scurtmetraje și lungmetraje, realizate în diferite stiluri și tehnici. În plus, pe lângă proiecțiile de filme pentru amatorii genului de toate vârstele, festivalul va cuprinde și o secţiune de întrebări și discuţii pe tema filmului de animaţie contemporan şi a rolului acestuia în cinematografia europeană.

Festivalul de Animație Europeană REX 2019 reprezintă un parteneriat între 13 institute europene și ambasade din Suedia: Ambasada Austriei, Ambasada Greciei, Ambasada Republicii Slovacia, Ambasada Spaniei, Centrul Ceh, Instituto Camões, Instituto Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Finlandez, Institut français de Suède, Goethe-Institut, Institutul Polonez și Institutul Ucrainean.

Participarea ICR Stockholm la ediția din acest an a Festivalului de Animație REX este realizată cu sprijinul departamentului EUNIC din cadrul Institutului Cultural Român.