Tradiții românești- Ateliere de ouă încondeiate cu ocazia sărbătorilor pascale

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, Institutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, în colaborare cu Districtul Chamartin din Madrid, organizează ateliere și o expoziție de ouă încondeiate. 

Evenimentele  se vor desfășura marți, 15 aprilie, de la ora 11:00 - pe parcursul zilei, la centrul cultural Nicolás Salmerón.

Data și ora: 15 aprilie 2025, ora 11:00 h - atelier pentru adulți și de la ora 17:00 atelier pentru copii cu vîrsta peste 10 ani și adulți.
Locatia: Centrul Cultural Nicolás Salmerón (Chamartín): CALLE MANTUANO, 51 28002 Madrid
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Atelierele de ouă încodeiate vor fi susținute de CRISTINA ECATERINA NIGA din localitatea Paltinu, Vatra Moldoviței, județul Suceava și de ROXANA IRIMIA, pictor și artist plastic din Spania. 

 Cristina Niga este un meșter popular din Bucovina renumită pentru tehnica ouălor închistrite cu o multitudine de modele şi culori.A participat la multe târguri din străinătate în Franţa, Germania, Austria, iar în România este invitată cu regularitate la Târgurile de Florii side Paște organizate de Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București și de Muzeul Țăranului Român. Este creator populat acreditat de Departamentul de turism al Consiliului județean Suceava. A fost invitată în multe emisiuni de TV și radio din România.

„La noi în nord este o tradiție. Încondeiez ouă de vreo douăzeci de ani și îmi place foarte mult ceea ce fac. Am învățat modele vechi, bătrânești pe care le făceau bunicile noastre.

La început modelele erau mai simple. Se desena o frunză de stejar, o vârtelniță, o greblă, cam ce lucruri aveau pe lângă casă. Dar mai târziu, din dorința de a ieși bine și a fi mai frumos au început să se deseneze flori, romburi și diferite modele care la un moment dat au ajuns foarte complicate și dichisite. La noi în sat, în Paltinu, se încondeiază ouă de mulți ani și acum această tradiție a luat amploare. Lucrează foarte multe femei. Mai sunt câteva sate în județul Suceava unde se lucrează: la Brodina, la Ulma, la Moldovița, la Ciocănești si poate câteva sate pe lângă ele, în rest se lucrează ouă simple, care noi, le spunem ouă roșii pentru mâncare. Și-n alte zone din țară se păstrează tradiția, dar se desenează modele mai simple, cu o frunză de stejar, cu câteva mici forme nu așa spectaculoase ca la noi.”, Cristina Niga.

Ouăle vopsite/ închistrite sunt cel mai popular simbol al Paștelui. În zona de nord a României, mai precis în Bucovina de unde provine Cristina Niga, ouăle de Paște sunt încondeiate dupa tradiții vechi de sute de ani. De găină sau de rață, acestea sunt golite de conținut, spălate, apoi încondeiate cu modele ce vin din negura vremii. Tehnica încondeiatului este transmisă de la o generație la alta și este păstrată cu sfințenie.

Motivele ornamentației sunt variate și printre acestea se regăsesc - crucea, biserica, frunza, spicul sau acele.

Sunt invitați la ateliere copiii și familiile din comunitatea românească, publicul spaniol, pentru a afla mai multe despre tradițiile de Paște și motivele tradiționale românești folosite la încondeierea ouălor.

Vă așteptăm!