- 29 July 2021
- Etichete Tipografic Majuscul Uppercase Print
Tipografic Majuscul
Regizor: Radu Jude
Romania, 2020, 128'
Distribuție: Șerban Pavlu, Alexandru Potocean, Ioana Iacob, Constantin Dogioiu, Silvian Vâlcu, Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici, Doru Cătănescu
Gen: Drama
Tipografic Majuscul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care în 1981 a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeaşi perioadă.
In toamna anului 1981, un tânăr trecut de 16 ani, din Botoșani, a pus pe jar regimul comunist, pictând nopți la rand zidurile din oraș cu inscripții care îndemnau cetățenii să iși caute libertatea. Un gest de un curaj nebun, care a fost aspru pedepsit de Securitate. "L-au arestat, l-au ținut vreo 3 zile, apoi i-au dat drumul. Dar nu l-au lăsat niciodată în pace. Il chemau de doua-trei ori pe săptamână la ei. Il serveau cu cafea. El nu prea bea cafea. Ii spuneam să nu mai bea cafea. Chiar imi spunea că il lăsasera singur intr-o cameră ciudată... Nu știu ce i-au pus in cafea! S-a schimbat total...", mărturisea mama lui Mugurel, cu câțiva ani inainte de a pleca de pe această lume, încă neîmpacată cu cele ce se întâmplaseră cu fiul ei.
In anii 1980, comunismul construia o lume nouă, chiar pe viața și sângele tinerilor care aveau curajul să strige pentru libertate. Securitatea își schimbase metodele, devenise mai perfidă și mai cruntă decât în anii 50-60. Mugur Călinescu a murit de leucemie, dupa zeci de anchete, hărțuieli ale securiștilor și durerea de a se vedea, la vârsta adolescenței, părăsit de cei pentru care luptase până la ultima fărâmă de viață.
Născut pe 28 mai 1965, la Botoșani, s-a stins pe 13 februarie 1985. Era elev in clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian" când a fost arestat pentru că, dupa o vizită a lui Nicolae Ceaușescu, scrisese pe clădirile din Botoșani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceaușescu"). A fost îndelung anchetat de Securitate și, se pare, iradiat.
Revolta adolescentului care a sfidat cu un curaj nebun teroarea fostei Securități n-a rămas fără urmări. Timp de mai multe săptamâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susținute și de Miliția și Securitatea din judetul vecin (Suceava), au declanșat operațiunea "Panoul", răscolind Botoșaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acțiunii de prindere a făptașului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un milițian și un securist. Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă - DUI, sub numele de cod "Elevul", ședințe de prelucrare la școală, amenințări cu exmatricularea și școala de corecție.
La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoșaniului este diagnosticat cu leucemie, iar după alți doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iași.
La 32 de ani de la moartea lui Mugur Călinescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a obținut acceptul tatălui lui Mugur Călinescu (trecut și el la cele veșnice între timp) pentru deshumarea trupului luptătorului anti-comunist și studierea osemintelor, pentru identificarea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea acestuia de leucemie. (Știri Botoșani).
2021 - Premiile Gopo - Cele mai bune decoruri (Irina Moscu) & Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan)
Tipografic Majuscul/Uppercase Print, dir. Radu Jude - YouTube