Cinemateca Românească prezintă în luna mai filmulŢapinarii, în regia lui Ioan Cărmăzan, cineast ce absoarbe realitatea înconjurătoare, de multe ori dură și tragică, printr-un filtru poetic. Ţapinarii este debutul în lungmetraj al lui Ioan Cărmăzan, un film ce pune foarte bine în evidență tendinţa regizorului către ceea ce criticul Tudor Caranfil numea „suprarealism magic". Urmărind, în cheie realistă cu deschideri fantastice, existenţa austeră a tăietorilor de lemne, regizorul explorează teme esențiale ca viaţa, moartea, dragostea, singurătatea destinului uman, pe fundalul unei naturi maiestoase și copleșitoare, cu care individul se contopește în chip firesc. La fel ca legile implacabile ale mediului pe care îl locuiesc, existenţa acestei colectivităţi este marcată de ritualuri universale - precum al nunţii şi al morţii - şi specifice, cum ar fi vânătoarea. Dar toate aceste aspecte tradiţionale ale vieţii la munte se află sub ameninţarea modernităţii, căreia oamenii încearcă să îi reziste neclintiţi, ca în faţa naturii care îi înconjoară.
„Un film care te obligă să şi, mai ales, să-ţi pui întrebări. O parabolă despre viaţă şi moarte, despre dragoste şi singurătate, despre sensul vieţii. Un film existenţialist - am putea forţa o formulă, dacă ea n-ar fi plină deja de o sumedenie de alte conotaţii. Trama filmului este relativ simplă: omul şi natura împletindu-şi destinele. Ce înseamnă viaţa la munte, existenţa colectivă, dar şi datul fiecăruia, aşa cum i-a fost rostuit de soartă".(Bedros Horasangian)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
România, 1982, 90 min, regie: Ioan Cărmăzan, cu: Remus Mărgineanu, Mariana Buruiană, Şerban Ionescu, Ion Săsăran. În română cu subtitrare în engleză.
Ioan Cărmăzan (n. 1948, jud. Timiş; absolvent al Facultăţii de Matematică a Universităţii Timişoara în 1971 şi al Facultăţii de Regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" Bucureşti în 1978; regizor şi prozator) a debutat în lungmetrajul de ficţiune în 1982 cu Ţapinarii, pe un scenariu scris împreună cu Radu Aneste Petrescu. Cel de-al doilea film, Lişca (1984) porneşte de la un scenariu semnat de Fănuş Neagu. Cărmăzan este unul dintre puţinii regizori care s-au apropiat de proza/scenaristica lui Fănuş Neagu cu reală afinitate, mizând pe o sobrietate benefică în transpunerea cinematografică a destul de prolificului scenarist. Au urmat Sania albastră (1987) şi Casa din vis (1993), iar dintre filmele sale recente menţionăm Lotus (2003), Raport despre starea naţiunii (2004), Margo (2006), O secundă de viață (2009) şi Oul de cuc (2010).
Proiectul Cinemateca Românească este realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România (CNC). Această proiecţie este, de asemenea, sprijinită de UARF - Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.
Când: joi, 16 mai, 7pm.
Proiecţia va fi urmată de un dialog cu Ioan Cărmăzan, regizorul filmului.
Unde: Institutul Cultural Român din Londra
Intrarea este liberă. Pentru rezervări, vă rugam contactaţi-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk.