Tabere de sculptură din România prezentate de Ziua Mondială a Artei

Ziua Mondială a Artei, sărbătorită în fiecare an în data de 15 aprilie, este sărbătorită la ICR Bruxelles printr-un proiect online lansat pe pagina Facebook a reprezentanței.


Proiectul prezintă, în premieră, o selecție a celor mai importante tabere de sculptură din România, care cuprind operele unor creatori români prestigioși, participanți în cadrul rezidențelor artistice – naționale și internaționale – organizate în diverse orașe din România.

Data de 15 aprilie a fost aleasă în memoria umanistului italian Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, el fiind considerat cel mai important reprezentant al Renașterii italiene (15 aprilie 1452, Vinci – 2 mai 1519, Amboise).

Una dintre ramurile importante ale artelor plastice este sculptura. Sculptura este o artă a volumelor în spațiu care încearcă să emoționeze prin expunerea spațială a operei realizate. Taberele de sculptură constituie un remarcabil reper identitar al artei contemporane românești. ICR Bruxelles propune să prezinte câteva dintre taberele de sculptură care formează în România adevărate „muzee în aer liber“ (Ion Frunzetti):

Tabăra de sculptură de la Măgura, Buzău; Tabăra de la Arcuș, Covasna; Tabăra de sculptură Căsoaia, județul Arad, Tabăra de sculptură Săliște, Mărginimea Sibiului, Tabăra de sculptură Scânteia, județul Iași, Tabăra de sculptură Covasna, Tabăra națională de sculptură monumentală, Ploiești.

Taberele de sculptură erau inițial destinate participării prioritare a proaspeților absolvenți ai secțiilor de sculptură din învățământul artistic superior. Participau, adesea, și reprezentanți ai altor generații. Aceste reuniuni lucrative ale sculptorilor nu aveau o tematică impusă, ceea ce marca o diferență semnificativă față de arta monumentală oficială. Taberele de sculptură au fost organizate de Uniunea Artiștilor Plastici, cu sprijinul autorităților locale. Mulți dintre tinerii participanți la aceste rezidențe / tabere de sculptură au devenit nume mari ale sculpturii românești contemporane.

Proiectul online Ziua Mondială a Artei se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles menite să pună în valoare contribuția oamenilor de artă din România la îmbogățirea culturii și spiritualității europene și universale.