Sunetele timpului, la Universitatea Națională de Muzică

Concert dedicat contribuției creatorilor români de origine evreiască la conturarea profilului de avangardă al artei muzicale contemporane

Concertul Sunetele timpului va avea loc duminică, 23 aprilie, de la ora 18.00, la Sala ”George Enescu” de la Universitatea Națională de Muzică din București. Programul cuprinde lucrări pentru pian de Filip Lazăr și Anatol Vieru și pentru cvartet de coarde de Anatol Vieru, Myriam Marbé și Fred Popovici. Lucrările vor fi interpretate de Gaudeamus Quartet (Filarmonica Brașov), iar Sonata I pentru pian a compozitorului Anatol Vieru și Suita a II-a pentru pian de Filip Lazăr vor fi interpretate, în prima parte a programului, de pianista Elena Vieru Conta.

Proiectul ”Contribuția creatorilor români de origine evreiască la conturarea profilului de avangarda al artei muzicale contemporane” are ca scop actualizarea profilului pe care acești muzicieni l-au realizat atât în prima, cât și – mai ales – în a doua jumătate a secolului XX. Alături de Anatol Vieru, compozitorul Myriam Marbé a însemnat mult pentru cultivarea muzicii semnificative din lume în România. În același timp, cei doi muzicieni au făcut parte dintr-un corp profesoral de elită, care a contribuit decisiv la desenarea unei școli de compoziție profesionistă. Compozitorul Fred Popovici, prezent în programul concertului, aparține generației următoare celei lui Marbé și Vieru.

Gaudeamus Quartet, una dintre cele mai apreciate formaţii camerale din România,a fost înființat în 1986 la Iași, unde a beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces. Pentru două sezoane consecutive – în calitate de Cvartet în rezidență – a susținut concertele stagiunilor de iarnă de la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie (1997 și 1998). Cu o omogenitate aparte a sunetului, o putere de transmitere electrizantă şi o versatilitate plină de imaginaţie, Gaudeamus Quartet a fost invitat să concerteze pe marile scene ale Europei şi internaționale, realizând turnee în Austria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Olanda, Japonia. Gaudeamus Quartet impresionează prin seriozitatea cu care abordează lucrările de muzică de cameră, prin abilităţile tehnice şi muzicale, prin felul concentrat în care interpretează opere ale diferiţilor compozitori (Thomas Kakuska, membru al Alban Berg Quartet).

Născută la Moscova într-o familie de muzicieni, Elena Vieru Conta a studiat pianul la București, Salzburg, Moscova și Geneva cu Gabriel Amiras, Carlo Zecchi, Lev Naumov și Harry Datyner.În paralel, a studiat pictura și desenul cu Gyuri Glauber și Clarette Wachtel. Arta sa interpretativă acoperă repertorii de muzică clasică și contemporană, solista fiind frecvent invitată să susțină recitaluri în străinătate. În calitate de artist plastic, este cunoscută prin expozițiile personale de pictură, grafică si colaj. A susținut un doctorat interdisciplinar summa cum laude(muzicologie, istoria și teoria artei, psihologia percepției) în 2004. În paralel cu activitatea de pianist și artist plastic, Elena Vieru Conta a predat pian în România, Elveția și Canada. În prezent, predă cursuri interdisciplinare (interferențe muzică-pictură) la Universitatea de Muzică din București.

Sunetele timpului

Concert dedicat contribuției creatorilor români de origine evreiască la conturarea profilului de avangardă al artei muzicale contemporane

Duminică, 23 aprilie 2017, ora 18.00

SalaGeorge Enescu” a Universității Naționale de Muzică București

Cu sprijinul: UNMB (sigla)

Program

Solist: Elena Vieru-Conta

Filip Lazăr - Suita a II-a pentru pian

Anatol Vieru – Sonata I pentru pian

Gaudeamus Quartet

Anatol Vieru – Cvartet de coarde nr. 1

Myriam Marbé – Cvartet de coarde nr. 2

Fred Popovici – lvbeet@op135.com (Cvartet de coarde nr. 3 cu electronics)

Componență Gaudeamus Quartet

Lucia Neagoe – vioara I

Raluca Irimia – vioara II

Leona Varvarichi – viola

Ștefan Neagoe – violoncel