Succesul turneului realizat de Lucian Ban și Mat Maneri, reflectat în presa americană

În luna octombrie, cu sprijinul Institutului Cultural Român, pianistul Lucian Ban și violonistul Mat Maneri au susținut o serie de concerte în Statele Unite. Piesele interpretate de ei se regăsesc, în mare parte, pe albumul „Transylvanian Concert", premiat ECM în 2013. Muzica de jazz pe care o interpretează cei doi, inspirată de compozițiile enesciene și de sonoritățile tradiționale transilvănene, a fost bine primită de public, dar și de critica de specialitate de peste ocean.

Pe 16 octombrie 2016, muzicienii au susținut un concert în Springfield, în cadrul Pioneer Valley Jazz Shares, Massachusetts, în sala mare a  Community Music School of Springfield. 

Joe Major, care a realizat o cronică a evenimentului, scria că cei doi au reinterpretat operele lui George Enescu și muzica transilvăneană într-un mod care face referire la maniera lui Bela Bartok.

Muzicienii au reusit să se completeze reciproc foarte bine și să creeze o atmosferă care a pendulat între note melancolice și vitalitate, cu modulații între balade și tempouri vibrante. A fost remarcată recunoștința cu care Ban și-a apreciat publicul sau „mâna de adepți", cum îi numește artistul. 

Pe blogul „Jazz Ruminations" se amintește despre raritatea combinației dintre pian și vioară în lumea jazzului și despre importanța personalității lui George Enescu, considerat de Yehudi Menuhin „cel mai mare muzician pe care l-a cunoscut vrodată", dar și despre interpretarea plină de expresivitate a Sonatei numărul 3 a compozitorului român de către Maneri. 

Raportarea lui Lucian Ban la muzica clasică și la compozițiile lui Enescu a fost una sinuoasă. Într-un material pentru „The Californian" este amintită declarația artistului în care spunea că „l-a descoperit pe Enescu în Brooklyn", după ce a emigrat în Statele Unite și își finalizase deja studiile muzicale de specialitate.  Noua viziune a fost puternic influențată de întâlnirea cu Maneri și experiența de 20 de ani de jazz.

Criticul Alexander Varty scria pentru „The Georgia Straight" (www.straight.com) că „Lucian Ban și Mat Maneri au aflat că dragostea la primul sunet este adevărată". Articolul este dedicat colaborării dintre cei doi muzicieni, începută în 2009, din care a rezultat albumul „Transylvanian Concert", considerat de Varty „excentric, fermecător și remarcabil de coerent, mai ales având în vedere faptul că acesta cuprinde improvizație".

Pe lângă alte două concerte din 23 și 26 octombrie de la Bakersfield College Jazz Esemble și Milestones Youth Jazz, Lucian Ban și Mat Maneri au susținut o prezentare pentru public la Bakersfield College și un masterclass la Milestones Youth.


http://www.straight.com/music/810141/lucian-ban-and-mat-maneri-found-out-love-first-sound-real 

http://blogs.umass.edu/gsiegel/2016/10/20/the-exquisiteness-of-lucian-ban-and-mat-maneri/

https://newstral.com/en/article/en/1043240597/musicians-share-genius-of-romanian-composer

http://jazzshares.org/?page_id=175

http://bcjazz.org/events

http://milestonesjazz.org/event/lucian-ban-mat-maneri-master-class/?instance_id=6771