Stupina plutitoare

Stupina plutitoare – expoziţie de artă contemporană a artistului Vasile Raţă, curatoare Ana Daniela Sultana
22 iunie – 1 iulie 2024
Piccola Galleria dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica
Palazzo Correr, Cannaregio 2211, Venezia
Program de vizitare: zilnic, între orele 16:00 – 21:00
Expoziţia va fi vernisată cu prilejul Art Night Venezia, în data de sâmbătă, 22 iunie 2024, între orele 16:00 – 23:00


Stupina plutitoare, cel mai recent proiect al artistului Vasile Raţă, va ocupa spaţiul Piccola Galleria al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada 22 iunie – 1 iulie 2024.

Derivată din expoziţia „Albinele Mării Negre”, deschisă la galeria Arbor.art.room în primăvara anului 2023, „Stupina plutitoare” este gândită ca o instalaţie in situ care conţine lucrări de pictură, câteva schiţe ale proiectului, precum şi o lucrare din obiecte recuperate, specifică abordării conceptuale în practica artistului Vasile Raţă.

Atent la situaţia geopolitică actuală marcată de conflicte şi, inevitabil, de migraţiile rezultate, şi mai înclinat către ideea de convieţuire paşnică (a individului, a comunităţii, a naţiunii, de ce nu a umanităţii?), Vasile Raţă extrapolează problema arzătoare a apartenenţei la un anumit loc.

În parcursul său artistic, Vasile Raţă a fost martor direct la mai multe regimuri şi perioade politice recente, pe care le portretizează în lucrările sale. „Stupina plutitoare”, ca o navă spaţială, este o metaforă a societăţii actuale care caută soluţii şi modalităţi de adaptare într-o epocă marcată de transformări notabile în toate domeniile.

Expoziţia este organizată de către Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor, în colaborare cu Primăria Veneţiei, Universitatea Ca’Foscari Veneţia, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi EuroCulturArt, cu patronajul Regiunii Veneto.

Vasile Raţă (n. 1966) este un artist vizual originar din Republica Moldova, stabilit la Bucureşti. S-a format la Chişinău, Moscova, Bucureşti şi Milano. Influenţată de propriul său parcurs în viaţă, dar şi de momentele sau perioadele istorice pe care le-a traversat (comunism, căderea Cortinei de Fier, post-comunism, valurile de extindere ale UE), practica artistică a lui Vasile Raţă este complexă, purtând amprenta fiecărei geografii propriu-zise sau interioare care l-a marcat. De la pictură, desen şi grafică, la obiect, land art, video, colaj şi asamblaj de inspiraţie Arte Povera, mediile de expresie artistică pe care le abordează Vasile Raţă ne dau măsura unei personalităţi artistice versatile şi inovatoare. Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi colecţii private din întreaga lume, iar vasta sa activitate expoziţională cuprinde, pe lângă un considerabil număr de expoziţii personaleşi de grup, participări la bienale, târguri, festivaluri şi saloane de artă locale şi internaţionale, precum Asian Art Biennale (Dhaka, 2022), Bienala Internaţională de Pictură (Chişinău, 2021, 2019, 2017), Salonul Naţional de Artă Contemporană (Bucureşti, 2022, 2020), Art Safari (Bucureşti, 2017, 2015), Seoul International Art Festival (Seoul, 2009, 2007) şi International Artistic Flags Festival (Novi Sad, 2005), pentru a menţiona doar câteva. Totodată, Vasile Raţă deţine un impresionant palmares de titluri onorifice, premii şi diplome, obţinute pentru activitatea sa artistică şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea artelor, cel mai remarcabil în acest sens fiind titlul onorific „Maestruîn Artă”, conferit în 2022 de către preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ana Daniela Sultana este curator, consilier artistic şi columnist. Licenţiatăîn filologie şi în ştiinţele comunicării, a absolvit un master în curatoriat la Universitatea de Artă Aplicată din Viena. În prezent, pregăteşte o teză de doctorat cu titlul „Poetica textului curatorial” la Universitatea din Bucureşti. Scrie comentariu de artă pentru revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române şi pe www.agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituţii precum Centrul Cultural Internaţional de la Cracovia, ICR Viena, ICR Istanbul, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, creart–Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă din Timişoara, Kunsthalle Feldbach, Aluniş Art Center şi cu numeroase galerii de artă contemporană.

Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor (https://www.arborinstitute.eu/) s-a remarcat pe scena cultural-artistică printr-un program amplu de promovare a creaţiei artistice basarabene, cu scopul dezvoltării mobilităţii culturale între Republica Moldova, România şi alte state europene. Vizând mai multe domenii artistice, Arbor a organizat peste 35 de expoziţii de artă, atât în spaţiul pe care îl deţine în Bucureşti, Arbor.art.room, cât şi în alte galerii, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova şi din România. De asemenea, asociaţia a iniţiat proiecte educative, de promovare a culturii scrise şi a artei spectacolului, în parteneriat cu importante instituţii publice şi private. Arbor a lansat prima platformă de artă în realitate virtuală (VR) din România şi Republica Moldova, www.theopen-art.com, unde pot fi accesate expoziţii de artă cu lucrări ale unor cunoscuţi artişti contemporani din Republica Moldova şi România.


Stupina plutitoare - comunicat de presa L'apiario galleggiante - comunicato stampa The Floating Bee Garden - press release