Spectacolul de teatru „Autobahn”, regia Andrei și Andreea Grosu, prezentat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, prezintă spectacolul „Autobahn” de Neil LaBute, regia Andrei și Andreea Grosu.

Spectacolul va fi difuzat în format digital pe pagina de Facebook a  ICR Madrid, în perioada 27 martie - 3 aprilie 2021, în fiecare zi, de la ora 19.00 (ora Spaniei).

Autobahn" de Neil LaBute, regizat de Andrei şi Andreea Grosu, este un nou concept de spectacol-film, care propune o serie de şapte episoade de sine stătătoare, legate de un spaţiu comun - o maşină - care „găzduieşte" poveştile personajelor. Institutul Cultural Român de la Madrid va prezenta patru din cele șapte episoade ale spectacolului.

Autobahn de Neil LaBute

Traducere din limba engleză: Mihaela Sârbu

Regia: Andrei și Andreea Grosu
Scenografia: Vladimir Turturica
Muzica: Mihai Dobre
Imagine și montaj: Alexandru Condurache
Sufleur și asistent regie: Corina Predescu
Manager proiect: Claudia Maior

Traducere text în limba spaniolă: Mihaela Iușan

Distribuția:

Episodul 1. Funny: Cendana Trifan

Episodul 4. Merge: Ofelia Popii și Ciprian Scurtea

Episodul 5. Long division: Marius Turdeanu și Viorel Rață

Episodul 7. Autobahn: Diana Văzaru Lazăr, Mihai Coman și Iustinian Turcu

Caseta tehnică:

Regie tehnică: Nicolae Văcariu
Transmisiune: Cristian Racz
Machiaj: Elena Vlad
Cabine: Elena Hârșan
Recuzită: Ana Dumitru
Șoferi: Aurel Stroe și Nicolae Pantilimon


Synopsis

Funny

Prima mașină. O tânără își revede mama după ce a petrecut un timp îndelungat într-o instituție de reabilitare. Detaliile care sunt dezvăluite treptat în acest monolog sensibil, cu întorsături tragicomice, pot să scoată la suprafață un adevăr incomod.

Durata: 20 min

Merge

A patra mașină. E ceva schimbat la ea când soțul vine să o ia de la aeroport. Ce se ascunde în spatele unui surâs? Oare ce voiau bărbații ăia care au intrat „prin efracție” în camera ei? Cât de departe poți să mergi pentru cel pe care îl iubești?

Durata: 35 min

Long Division

A cincea mașină. Ex-ele sunt mereu vinovatele. De fapt, ăsta e și motivul pentru care au devenit „ex”. Și totuși, ce e mai urgent: să te răzbuni, să te întorci la ea sau să-ți recuperezi cât mai repede consola de jocuri?

Durata: 20 min

Autobahn

A șaptea mașină. Oare greșelile copiilor sunt responsabilitatea părinților? Unde începe și unde se termină iubirea unor părinți când află că liniștea familiei s-a sfârșit? Putem începe o nouă viață, făcând-o pe cea trăită să dispară ca sub un burete umed?

Durata: 30 min

„Autobahn” este un tablou aproape coregrafic al propriilor noastre existențe.  Textul lui Neil LaBute inovează prin propunerea unui spațiu neconvențional pentru teatru: mașina.

Adaptarea pentru scenă a proiectului „Autobahn” dezvăluie subtilități de dincolo de imaginea cinematografică. Pentru că teatrul este viu. Iar textul lui Neil LaBute este despre viață – despre viața noastră, despre micile și marile eșecuri care ne definesc existențele, în drumurile pe care fiecare le parcurge înspre propriile scopuri. În fuga nebună pe autostrada fără limită de viteze, în care cu toții ne intersectăm întâmplător singurătățile, oare ce putem descoperi: inutilitatea de a ne ascunde, imposibilitatea de a ne salva sau absurditatea vieții? Traseele personajelor captive în mașinile propriilor destine derapează într-un ritm alert pe scena teatrului, într-o ultimă confruntare cu propriile temeri și speranțe. Scena devine o prelungire firească a camerei de filmat, deschizând interpretări secundare sau închizând destinele personajelor sub pecetea unui tragism implacabil. Gesturile se precipită, ritualurile domestice o iau razna, zâmbetele artificiale se topesc. Emoția se intensifică. Nu mai este loc de small talks. Se trăiește!

„Am căutat textul care să vorbească despre perioada în care trăim totul diferit, separaţi de ce iubim, la mare depărtare de ceilalţi, în care ne simţim mai singuri şi mai faţă în faţă cu viaţa proprie. Autobahn e despre acum. Are tragismul antic şi verbul contemporan, amestecate cu intimitatea cinematografică care îţi dau voie să gândeşti un spectacol de teatru - film. Câte doi oameni în maşină, 7 poveşti, 7 maşini. Am putea fi noi toţi acolo, claustraţi între patru portiere şi un parbriz. Întreaga lume într-o maşină. Ne putem îndrepta către orice, putem ajunge oriunde sau ne putem opri. Nu ştim unde duce drumul pe care l-am ales. Virează aici. De ce nu plecăm odată?Parbrizul spart. Ia-o pe Division. Bancheta din spate. E exact ca acolo, pe autostradă. Ai grijă la drum!", Andrei și Andreea Grosu, regizorii spectacolului.

Mai multe informații:

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătorește de către artiştii şi publicul din toată lumea la 27 martie. Sărbătoarea a fost instituită de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), în cadrul Congresului Mondial din 1961, de la Viena, iar din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi de comunitatea internaţională de teatru.

Credit fotografii: @TNRS, Rareș Helici