Spectacolul „Dad is not my friend”, în regia lui Sava Cebotari, la The Cockpit Theatre din Londra

ICR Londra invită publicul britanic la spectacolul Dad Is Not My Friend de Grace Spencer, în regia lui Sava Cebotari, prezentat ȋn premieră britanică la The Cockpit Theatre, realizat ȋn colaborare cu compania de teatru Kinth Square Ltd. și Arts Council England. Reprezentațiile vor avea loc la Londra ȋntre 14 și 17 martie 2024, la The Cockpit Theatre, una dintre cele mai reprezentative scene de teatru tânăr, independent din capitala Marii Britanii, și vor avea loc după următorul program:14 martie 2024 – ora 19:30, 15 martie – ora 13:30 și 19:30, 16, martie – ora 13:30 și 19:30 și 17 martie – ora 13:30 și 19:30.

Spectacolul explorează relația dintre trei tineri și părinții lor migranți, resimțind puternic sciziunea între tradiție – locul de proveniență al familiei – , și nevoia copiilor de a se integra în țara în care s-au născut. Tinerii participă la un proiect unic de cercetare al Universității Oxford, numit Cum va arăta viitorul?, când descoperă faptul că un coleg de-al lor a elaborat propriul software/bot AI care poate face lucruri de neimaginat, se aruncă în acest univers al predicțiilor. Jocul se sfârșește atunci când AI începe să le aducă în prim-plan povești profund personale și terifiante care îi fac să înțeleagă că, de fapt, viitorul nu poate fi controlat. Situațiile în care protagoniștii piesei se găsesc în încercarea lor de a descoperi informații neașteptate despre familiile lor, toate prezentate cu un flux și o vibrație tinerească, le pot schimba viața pentru totdeauna. Din distribuție fac parte actorii Gus Flind-Henry, Marcavia McCarthy și Eisa Latif.

Cu toate că scenariul a fost scris ȋn urma unor interviuri cu migranți din prima, a doua și a treia generație, situațiile dramatice sunt complet fictive. Temele propuse de scenariul dramatic traversează relația dintre copii și părinți, pulsiunile sufletești ale migranților și criza de identitate, incluziunea, diferențele culturale, problema claselor sociale precum și relația dintre oameni și inteligența artificială.

Regia și coregrafia: Sava Cebotari. Décor: Veaceslav Cebotari & Daria Vasko. Lumini: Randy Smartnick. Sunet: Callum Watson.

Inna Cebotari aka. Grace Spencer – dramaturg, creațiile ei au fost prezentate și traduse în limbile română, rusă, germană, ucraineană. În piesa de teatru Dad is not my friend, Grace Spencer portretizează o experiență care sintetizează narațiunea bazată pe povești adevărate, utilizarea unică a tehnologiei, modele de limbaj AI și teatru minimalist.

Veaceslav Cebotari aka. Sava Cebotari – regizor de teatru premiat la diferite festivaluri internaționale de teatru din SUA, Rusia, Republica Moldova, România, Ucraina. Sava Cebotari este un promotor activ al dramaturgiei contemporane, îmbinând teatrul cu muzica și coregrafia, punând prin lucrările sale întrebări acute și imperative care apar în societate.

Compania de teatru Kinth Square este axată pe promovarea diverselor genuri și direcții teatrale ale secolul XXI creându-și propriile spectacole pe teme actuale bazate pe interculturalitate și dialog interdisciplinar. Dad Is Not My Friend este prima producție a companiei prezentată la Londra. Kinth Square are o activitate de 10 ani în domeniul artelor teatrale, atât în România, cât și în Republica Moldova, precum și în Ucraina și Rusia. În plus, producțiile Kinth Square au fost premiate și au fost invitate să participe le diverse festivaluri naționale și internaționale: Festivalul Național de Teatru; Undercloud (București, România), Premiile Uniunii Teatrale din Republica Moldova, Masca de Aur de la Moscova, Festivalul Internațional San Francisco, Next Stage Europe și multe altele.

The Cockpit Theatre este una dintre cele mai reprezentative scene de teatru tânăr, independent (fringe) din Londra, situată ȋn zona central, Marylebone. Cladirea a fost proiectată de Edward Mendelsohn, în perioada 1969-1970 de către Autoritatea pentru Educație din Londra, ca un teatru comunitar, scena fiind construită ȋn formă de arenă. The Cockpit Theatre (Gateforth Street, London NW8 8EH) funcționează ca o instituție cu producții proprii dar și producții gazdă, promovând conceptul de teatru tânăr, independent.

Bilete: https://tickets.thecockpit.org.uk/sales/shows/dad-is-not-my-friend