Spectacole ale Teatrului Odeon la Centrul Dramatic Național

Spectacole ale Teatrului Odeon la Centrul Dramatic National

În cadrul ciclului Una mirada al mundo al Centrului Dramatic Național, care invită în această stragiune producții internaționale din țări precum Argentina, Canada și Franța, Cuba și România, va fi prezent în perioada 20-23 octombrie 2016 Teatrul Odeon cu două din spectacole sale, Contra democrației de Esteve Soler și DE VÂNZARE/FOR SALE de Gianina Cărbunariu.

Contra democrației

Cu: Oana Ştefănescu, Alina Berzunţeanu, Mugur Arvunescu, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Richard Bovnoczki, Coca Zibilianu, Dan Năstase

Regia: Alexandru Dabija

Decor: Helmuth Stürmer

Costume: Corina Grămoşteanu

Video: Cinty Ionescu

Asistent decor: Irina Moscu

Contra democraţiei, scrisă în 2010 de dramaturgul spaniol Esteve Soler (născut în 1976), face parte dintr-o trilogie care mai cuprinde piesele Contra progresului (2008) şi Contra iubirii (2009), fiecare dintre ele fiind formată din câte şapte texte scurte. Trilogia a fost deja tradusă în numeroase limbi şi aproape 50 de regizori au montat-o în Germania, Anglia, Statele Unite, Franța, Grecia, Venezuela, România, Elveția, Italia, Austria și Chile. Contra democraţiei a fost distinsă cu Premiul Serra d'Or (pentru cea mai bună piesă de teatru a anului), iar Contra progresului a primit în Franţa Premiul Godot (pentru cea mai bună piesă de teatru a anului).

DE VÂNZARE/FOR SALE

Cu: Alina Berzunţeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache

Un spectacol de Gianina Cărbunariu

Scenografia, video, light-design: Andu Dumitrescu

Mișcarea scenică: Florin Fieroiu

Muzica: Bobo Burlăcianu

"Documentarea pentru spectacolul DE VÂNZARE/FOR SALE a încercat să adune perspective, mărturii, întrebări legate de tema acaparării de terenuri, un fenomen care se întâmplă deja de ani buni în România. Ficțiunea are ca sursă de inspirație interviurile și discuțiile realizate cu locuitori ai satelor din zona județelor Cluj-Napoca, Ialomița și Călărași, cu antropologi, sociologi, activiști și jurnaliști, precum și interviurile realizate de artiștii parteneri din Anglia și Germania cu investitori din aceste țări interesați de agricultura la scara mare din România. Față în față cu o realitate care se desfășoară chiar sub ochii noștri, am încercat să traducem publicului, prin mijloace teatrale, întrebările apărute în timpul perioadei de documentare și în procesul de lucru la acest spectacol: Cum arată țăranul român în anul 2014? De ce în marea majoritate țăranii aleg să își vândă sau să își arendeze pământul? De ce este profitabilă agricultura pentru marii proprietari de pământuri români și străini, în timp ce micii fermieri se zbat să supraviețuiască? De ce în sate precum Pungești sau Roșia Montană locuitorilor li se ia dreptul de a decide asupra traiului în propria comunitate de către companii precum Chevron sau RMGC, iar statul participă activ la aceste abuzuri? În ce este silit să se transforme țăranul român în contextul unei noi ordini mondiale? Ce se vinde și ce se cumpără de fapt? Cine ne hrănește, cu ce ne hrănește și cu ce preț?" (Gianina Cărbunariu)


Reprezentațiile vor avea loc la Teatro Valle-Inclán al Centrului Dramatic Național, de joi 20 octombrie până sâmbătă 23 octombrie la ora 19.00, iar duminică 23 octombrie de la ora 18.00.