SERATĂ MUZICALĂ ROMÂNEASCĂ

Cu ocazia Zilei Europei, ICR Lisabona organizează în data de 11 mai 2010, ora 18h30, la Palácio da Fronteira (Largo de São Domingos de Benfica, 1, Lisboa), o „Serata muzicală românească" dedicată compozitorilor George Enescu şi Tiberiu Brediceanu, în interpretarea mezzo-sopranei Lilianei Bizineche şi a pianistului Yan Mikirtumov.
Recitalul va fi precedat de prezentarea unui text aparţinând muzicologului Anca Florea.
Prima parte va consta din lansarea unui produs multimedia (CD + carte). CD-ul, editat la Isac Production - Braşov, conţine cântece de Tiberiu Brediceanu în interpretarea Lilianei Bizineche şi a lui Yan Mikirtumov; iar cartea este un volum bilingv româno-portughez de poeme populare culese şi transpuse pe muzică de Tiberiu Brediceanu, tipărit la editura Institutului Cultural Român.

În a doua parte a evenimentului va fi prezentat un recital pe muzică de George Enescu (şapte cântece pe versuri de Clément Marot) şi Tiberiu Brediceanu (cântece culese, transcrise şi editate, între anii 1920-1930, la Braşov, în colecţia „Cântece şi doine populare") în interpretarea mezzo-sopranei Liliana Bizineche şi a pianistului Yan Mikirtumov.

Absolventă a Academiei de Muzică din Cluj, Liliana Bizineche a studiat canto cu Valentina Cretoiu, Ileana Cotrubas, Regina Reznik şi Elizabeth Schwarzkopf. A primit numeroase premii la concursurile internaţionale de canto de la Atena, Barcelona, Leipzig, Geneva, Rio de Janeiro, Budapesta şi Paris. La Paris a obţinut cumulat Premiile Gulbenkian şi Alice Tully pentru cea mai bună interpretare a muzicii franceze. Liliana Bizineche şi-a început cariera internaţională în rolul lui Charlotte din opera „Werther" de Massenet la Teatrul Naţional São Carlos din Lisabona, alături de faimosul tenor Alfred Kraus. Ca urmare a succesului obţinut cu acest rol a primit numeroase invitaţii, atât ca interpretă de operă cât şi din repertoriul simfonic (lieduri din şcolile franceză, germană, italiană, rusă) cântând în Finlanda, Olanda, Franţa, Monte-Carlo, Anglia, Turcia, Austria, Elveţia, Portugalia (unde s-a stabilit din 1988), Cehoslovacia, Italia, Israel, Argentina şi Brazilia.

Yan Mikirtumov
(n. 1974) este originar din Moscova. Şi-a început pregătirea profesională la vârsta de cinci ani la Şcoala de Artă Corală "A. V. Sweschnikov" din Moscova, unde a studiat unsprezece ani şi a obţinut diploma cu specializare în dirijat coral. În 1997 şi-a luat licenţa în dirijat coral la Academia Superioară de Artă Corală din Moscova la clasa profesorilor Viktor Popov (dirijat coral) şi Mikhail Arkadiev (pian). Între septembrie 1997 şi ianuarie 1998, s-a specializat în compoziţie la Conservatorul Superior P.I. Tchaikovsky din Moscovo cu prof. Roman Ledenev.
Între 1991 şi 1999, în calitate de vocalist, pianist şi dirijor de cor a participat la numeroase concerte, festivaluri şi înregistrări cu diverse coruri, grupuri de muzică veche şi orchestre din Germania, Franţa, Elveţia, Italia, Polonia, Finlanda, Ucraina, Norvegia, Japonia, SUA şi Rusia.

A compus muzică pentru diverse piese de teatru jucate pe scenele din Moscova.

Din 1999 locuieşte în Portugalia unde şi-a început cariera de profesor. A predat la diverse conservatoare din ţară.

A fost dirijor al Coro dos Pequenos Cantores de la Academia Amadores de Música, alături de care a participat la prezentarea operei "Boris Godunov" la Teatro Nacional de São Carlos în 2001, la Lisabona. Este fondator al Coro Juvenil şi Coro Feminino ale Conservatorului de Muzică din Albufeira, alături de care a realizat turnee în Franţa, Germania, Grecia, Austria şi Spania. Este dirijorul corului Brisa din 2005. În 2001 a înfiinţat propriul său grup-cvartet Con´tradição pentru care a scris piese originale. În Portugalia a înregistrat şi editat diverse CD-uri printre care: "Sinos ao longe" (dirijor al Coro Juvenil din Albufeira, 2005) "Con´tradição" (compozitor şi pianist, 2007), "Machine Lyrique" şi "La Luna" (ca pianist în compania cântăreţei Anabela Duarte, 2006 şi 2008).

În mod regulat colaborează cu diverse entităţi din lumea muzicală portugheză precum Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orquestra do Algarve, Eborae Música, Orquestra da Câmara de Cascais e Oeiras, Concurso de Interpretação do Estoril între altele. Aranjamentele sale muzicale pentru orchestră au fost interpretate de acordeonistul Gonçalo Pescada la diverse concerte, date în Portugalia şi Spania. În 2009 a compus aranjamente muzicale şi orchestraţii exclusive pe teme ale muzicianului cabo-verdian Tito Paris comandate şi interpretate de Orquestra Metropolitana de Lisboa la cinematograful São Jorge din Lisabona şi Pedra Lume (Cabo Verde). Unele dintre operele sale au fost de asemenea editate de "Copy-us" din Germania.

Este în mod frecvent invitat să cânte în compania diverşilor instrumentişti şi vocalişti. Este profesor la Conservatorul de Muzică din Albufeira, Academia Nacional Superior de Orquestra şi Universitatea din Évora.