Seară de gală dedicată colaborării extraordinare între tenorul și dirijorul român ZENO POPESCU și soliștii în rezidență ai Capelei Regale, cu participarea Corului Equinox, în cadrul ‘MuCh Waterloo Festival 2023’, Belgia (11 iunie 2023)

ICR Bruxelles susține prezența reputatului tenor și dirijor român ZENO POPESCU, în cadrul MuCh Waterloo Festival 2023, care va avea loc în data de 11 iunie 2023, la Chapelle Musicale Reine Elisabeth - Sala Mare ‘Haas Teichen’.


Partenerii proiectului sunt ICR Bruxelles, ReMua, Equinox, Singing Molenbeek, Orchestra Young Belgian Strings.

Evenimentul din data de 11 iunie reprezintă o premieră în cadrul ‘MuCh Waterloo Festival’, o seară de gală în care tenorul și dirijorul român ZENO POPESCU împreună cu soliștii în rezidență ai Capelei Regale și Corul Equinox vor urca pe scena Sălii de concerte Haas Teichen a Capelei muzicale Regina Elisabeta.

La ediția trecută, corul Equinox, dirijat de Zeno Popescu, a cântat împreună cu soprana Lisa Willems și baritonul Benjamin Schilperoort un repertoriu de Bach, Mozart și Bizet.

Anul acesta, programul va fi de o altă factură, mai sobră, dar și mai subtilă, fiind aleasă lucrarea muzicală ‘Stabat Mater’ (integral), pe care Giovanni Battista Pergolesi a scris-o în 1736 (la 26 de ani), în ultimele sale săptămâni de viață, la mănăstirea Pozzuolicg. Această ultimă lucrare a compozitorului este scrisă pentru două voci (în mod tradițional soprană/tenor și alto) și un mic ansamblu, ‘Stabat Mater’ fiind astăzi cea mai populară compoziție a lui Pergolesi.

Acelasi proiect a fost prezentat la Timișoara, în cadrul oficial al programului TM2023.

Tenorul român Zeno POPESCU a studiat teologia și muzicologia la Universitatea de Vest din Timișoara și s-a specializat în istorie bisericească și teologie ecumenică la Institutul San Bernardino din Veneția și la Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven). Trăiește în Belgia și are o bogată activitate concertistică. A interpretat roluri celebre din operele Norma de Vincenzo Bellini, Rigoletto de Verdi, Lohengrin de Wagner, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Alzira de Verdi pe mari scene: Opéra Royal Wallonie-Liège, Théâtre Royal de La Monnaie. De asemenea, este membru al Capelei de muzică Queen Elisabeth, este dirijorul corului de copii Equinox (Queen Elisabeth Music Chapel) și responsabil cu programul coral pregătitor al Flagey Academy în școlile primare din Bruxelles - “Singing Molenbeek”.

Proiectul corurilor de copii "Equinox" și “Singing Molenbeek” a luat naștere în septembrie 2015 în cadrul școlii 14 "La flute enchantée". Pariul dirijorului și tenorului român Zeno POPESCU cu el însuși este ca, pe lângă dezvoltarea carierei proprii de tenor, să creeze și să dezvolte coruri de copii în școlile din Bruxelles, punând în evidență cei trei factori implicați în procesul de educație: ȘCOALA - COPILUL - FAMILIA. Elementele cheie ale acestui proiect pot fi rezumate în cinci cuvinte: ascultare, distracție, încredere, solidaritate și disciplină. În prezent, Zeno Popescu pregătește peste 160 de copii din 8 școli din Molenbeek, în diferite moduri, pentru a "cânta împreună".

“Credem cu tărie că muzica și, prin urmare, crearea de coruri în mediul școlar, este o modalitate excelentă de a promova cultura ca vector de incluziune și emancipare a copiilor, într-un mod simplu și eficient. În plus, muzica le permite copiilor și familiilor acestora să aibă acces la o gamă largă de locuri culturale din regiunea lor, (...) să aibă un acces real la cultură prin intermediul muzicii. Proiectul nostru se bazează pe două elemente esențiale: multiculturalismul și schimburile interculturale favorizate de experiența cântului coral, precum și dezvoltarea personală și artistică a fiecărui copil prin sprijinirea familiilor în acest proces. Corurile pe care le-am creat nu au doar scopul de a-i iniția pe copii în muzică, ci și de a atinge cea mai înaltă calitate muzicală posibilă și de a prezenta astfel talentele copiilor în lumea muzicală națională și internațională. Datorită echipei noastre artistice, avem acces la cele mai bune săli de concerte. Următorul angajament este o colaborare cu Festivalul Klara, realizarea coloanei sonore și a unui scurtmetraj pentru Muzeul Național din Oslo în colaborare cu artista Laure Prouvost și un concert de gală pe 24 iunie 2023 la Castelul Karreveld cu REMUA, EQUINOX și Young Belgian Strings.” (Zeno Popescu)

Reprezentanța ICR Bruxelles are colaborări de tradiție cu mediul cultural din Benelux, iar colaborarea cu Young Belgian Strings, ReMua, Equinox, Singing Molenbeek din Bruxelles se înscrie în strategia reprezentanței de continuare a dezvoltării relațiilor de colaborare cu instituții importante din spațiul de referință.

ICR Bruxelles, vector esențial al diplomației culturale din spațiul Benelux, al parteneriatelor culturale în spațiul de referință, continuă seria de proiecte ce promovează excelența românească în toate domeniile artistice, rămânând consecvent misiunii sale de a crește prestigiul artiștilor români în peisajul cultural din aria de referință.