Scurtmetrajul „În numele tatălui”, regia Vladimir Dembinski, în cadrul festivalului „In Short, Europe“, la Glasgow și Londra

Institutul Cultural Român de la Londra susţine proiecțiile scurtmetrajului În numele tatălui, în regia lui Vladimir Dembinski, la cea de-a șasea ediție a Festivalului de Filme de Scurtmetraj „In Short, Europe“, desfășurată la Glasgow, în perioada 20-21 aprilie 2024, și la Londra, în perioada 26-28 aprilie 2024.

Ediția de anul acesta a Festivalului de Film de Scurtmetraj „In Short, Europe“ este prezentată sub titlul Best of Best și propune spre vizionare publicului cineast producții din 28 de țări europene, premiate în cadrul festivalurilor de profil din întreaga lume. Festivalul este o sărbătoare a diversității, iar cele 28 de filme însoțesc spectatorul într-o călătorie în jurul Europei, din Ucraina până în Scoția, cuprinzând țări precum Insulele Feroe sau Belgia, sau regiuni diferite din aceeași tară precum Flandra sau Wallonie Bruxelles. Festivalul este curatoriat de Balenji Mwiche.

Festivalul a grupat proiecția filmelor în cinci categorii, funcție de subiectul tratat: 1 – Smile You’re on Camera / Zâmbește, ești în fața camerei de filmat; 2 - Hard Decisions / Decizii grele; 3 - People on the Precipice / Oameni la marginea prăpastiei; 4 - Psychodrama / Psihodramă; 5 - Kids Animation - Why’s the Sky Blue? / Animație pentru copii - De ce este albastru cerul? Filmul românesc va fi proiectat în cadrul celei de-a doua grupe, Hard Decisions.

Filmul românesc va putea fi văzut la Cinematograful Glasgow Film Theatre din Glasgow, sâmbătă 20 aprilie 2024, ora 17.30, și la Institutul Francez din Londra, cinematograful Lumière, duminică 28 aprilie 2024, ora 16.40.

Festivalul este organizat de clusterul EUNIC Londra în colaborare cu misiunea Uniunii Europene în Marea Britanie, Festivalul de Film de la Glasgow și Institutul Francez din Regatul Unit. 

Detalii suplimentare pe site-ul ICR Londra: https://www.icr.ro/londra/proiectia-filmului-in-numele-tatalui-regizat-de-vladimir-dembinski-la-glasgow-si-londra

***

În numele tatălui

Regia: Vladimir Dembinski

Distribuție: Diana Cavallioti, Vlad Ivanov, Alin Florea, Dana Dembinski

Producător: Eugen Kelemen,Correct Media

Co-producție: Numa Film, Avanpost Media,Popski, Pintadera Film

Durata: 29 minute

Limba: Română

Subtitrare: Engleză

Premiera: 28.07.2021

Producție a anului 2021, adaptat după o proză scurtă de Andrei Panțu, în regia lui Vladimir Dembinski, filmul prezintă povestea Emmei, fiica lui Iacob, care trăiește alături de tatăl său într-un sat retras din Transilvania, într-o atmosferă rigidă, în care se simte captivă. Mama ei a dispărut acum câțiva ani, dar Emma nu a renunțat să spere că aceasta se va întoarce la un moment dat. Când, cu câteva zile înainte de Paște, i se pare că o observă pe mama dispărută în mulțime, Emma îl confruntă pe Iacob, care o convinge că totul a fost o închipuire, la fel și preotul satului, căruia i se confesează. Emma insistă totuși să afle adevărul despre dispariția mamei ei, iar în relația sa cu Iacob se strecoară neîncrederea și suspiciunile.

Vladimir Dembinski este regizor și scenarist. Născut în 1987 în România, Vladimir Dembinski a studiat regia de film la Universitatea Națională de Teatru și Film din București, între 2007-2011. În timpul studenței a regizat mai multe scurtmetraje și documentare, inclusiv „Tenis”, filmul său de absolvire care a fost selectat la festivaluri precum Clermont Ferrand Film Festival sau Curtas Vila do Conde. În prezent își pregătește debutul în lungmetraj cu filmul „Criseea IV”.