Scriitoarea suedeză Cecilia Hansson a primit din partea ICR Stockholm premiul "Marin Sorescu"

Cecilia Hansson a primit marţi din partea Institutul Cultural Român de la Stockholm, Premiul Marin Sorescu pe anul 2019, ceremonia de decernare desfășurându-se la sediul institutului.

Laureata din acest an a fost recompensată „pentru activitatea sa literară ce depășește frontiere, oferind în special o perspectivă asupra sferei culturale central-europene. Poezia și proza, traducerile și eseurile Ceciliei Hansson sunt caracterizate de pregnanță stilistică și prezență senzorială.Textele ei reușesc să abordeze problematici politice și estetice complexe, fără a le diminua sau simplifica dimensiunea. O operă literară multifațetată, atât alertă, cât și sensibilă, care dezvoltă literatura și percepția noastră asupra acesteia.” (motivaţia juriului).

Juriul din acest an a fost format din Jonas Ellerström, editor şi traducător, Anna Hallberg, scriitor, traducător şi critic literar, Annina Rabe, critic literar, Hanna Nordenhök, scriitoare și critic literar, şi Dan Shafran, traducător și director adjunct al Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Programul serii a debutat cu o selecție din poemele lui Marin Sorescu, în interpretarea actorului suedez Christian Fex, urmată de un recital susţinut de cunoscuta violonistă suedeză Anna Lindal. Viața și opera scriitorului Marin Sorescu au fost evocate de către Dan Shafran, directorul adjunct al ICR Stockholm și membru al juriului, care a prezentat publicului însemnătatea Premiului Marin Sorescu, acordat anual unui scriitor suedez ce desființează granițe și creează locuri de întâlnire, prin opera lor făcând posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală, cu scopul precis de a construi un pod între cele două țări. 

Laureații din anii precedenți au fost: Steve Sem-Sandberg (2007), Nina Burton (2008), Peter Handberg (2009), Carl-Johan Malmberg (2010), Karin Johannisson (2011), Aris Fioretos (2012), Marie Silkeberg (2013), John Swedenmark (2014), Helena Eriksson (2015), Kristoffer Leandoer (2016), Madeleine Gustafsson (2017) și Kjell Espmark (2018).

Seara a continuat cu decernarea premiului oferit scriitoarei Cecilia Hansson, marcată simbolic prin acordarea unei diplome gravate în sticlă. 

Discursul introductiv a fost urmat de un peroratio susținut de către criticul literar Anna Hallberg, membră a juriului Premiului Marin Sorescu care a prezentat pe scurt activitatea literară și publicistică a scriitoarei Cecilia Hansson, precum și impactul operei sale asupra scenei literare suedeze. 

Laureata a ținut conferința cu titlul „Îngeri pe zăpadă și lumini, animale de suflet și evadare, patine și cartofi. Despre a deveni scriitor și a continua să scrii

Este o imensă onoare să primesc acest premiu. Literatura română – cu gravitatea și umorul ei – înseamnă foarte mult pentru mine personal”, a spus laureata. Totodată, Cecilia Hansson a vorbit în cadrul prelegerii sale și despre legătura sa specială cu literatura română, evocând și contextul în care i-a cunoscut pe scriitorii Mircea Cărtărescu și Herta Muller, precum și despre opera acestora, în mare parte tradusă în limba suedeză. Cecilia Hansson a povestit și despre alte personalități culturale române, a căror operă a avut un rol important asupra propriei sale viziuni literare, precum și despre participarea la mai multe programe organizate de ICR Stockholm de-a lungul timpului.În încheiere, Cecilia Hansson a mulțumit ICR Stockholm pentru această dovadă de apreciere deosebită faţă de întreaga sa activitate literară.

Prelegerea laureatei Premiului Marin Sorescu a fost completată de lectura unor fragmente marcante din opera sa şi de o selecție din poemele lui Marin Sorescu, în interpretarea actorului suedez Christian Fex. Lectura a fost acompaniată de acordurile muzicale ale violonistei Anna Lindal.

La eveniment a participat un public numeros, aproximativ 100 de persoane, aproape exclusiv suedezi, între care actuali sau foști membri ai Riksdagului, membri ai Academiei Suedeze, foști laureați ai Premiului Marin Sorescu, jurnaliști de la mai multe cotidiane suedeze importante, editori, scriitori, traducători şi alți oameni de cultură din spațiul suedez dintre care menționăm: Hans Wallmark, cunoscut parlamentar suedez din partea Partidului Moderat, vicepreședintele Comisiei de Politică Externă a Riksdagului, Bengt Berg, scriitor și fost membru al Riksdagului,Kjell Espmark, membru al Academiei Suedeze, Madelaine Levy, jurnalistă culturală la ziarul Svenska Dagbladet.