Scriitoarea Liliana Corobca, prezentă la Noaptea Literaturii Europene din Amsterdam cu sprijinul ICR Bruxelles

„Noaptea Literaturii Europene” este un eveniment emblematic, organizat anual de clusterul institutelor naționale de cultură din Olanda - EUNIC Netherlands, din care face parte și Institutul Cultural Român din Bruxelles. Ediția din acest an se va desfășura vineri, 24 mai 2024, la centrul cultural De Balie din Amsterdam, cu zece autori, care vor aborda tematica ,,Scriitorul – un călător în lume’’,accentul fiind pus asupra aspectelor legate de exil, migrație, înstrăinare, precum și asupra capacității literaturii de a transcende granițele geografice.

Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, susține participarea la acest eveniment a scriitoarei Liliana Corobca, care va prezenta cele mai cunoscute opere ale sale:Kinderland - povestea a trei copii dintr-un sat post-sovietic, ai căror părinți lucrează în străinătate; Caiet de cenzor – despre literatura redactată în perioada comunistă sau Capătul drumului - despre românii din Bucovina, deportați în Kazahstan în 1941.

Originară din Republica Moldova, Liliana Coroboca trăiește la București, unde lucrează ca editor, expert și cercetător în domeniul exilului românesc la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A publicat mai multe cărți despre cenzura comunistă în România și a editat volume despre scriitorii români din exil. Operele sale au fost distinse cu numeroase premii, printre care: Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei România literară; Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Premiul „Dimitrie Onciul" al Fundației Culturale Magazin istoric.

Evenimentul reprezintă o nouă oportunitate de reiterare a sprijinului acordat de autoritățile din România pentru parcursul european al Republicii Moldova și integrarea sa în Uniunea europeană. Publicul internațional, cu precădere olandez, va avea ocazia să conștientizeze faptul că România și Republica Moldova împărtășesc aceeași identitate culturală și lingvistică, promovând valori comune.

Liliana Corobca se va alătura celorlalți scriitori invitați: Miguel Bonnefoy (Franța), Josef Pánek (Cehia), Loranne Vella (Malta), Juan Gómez Barcena (Spania), Elio Baldi (Italia), Mira Feticu (Olanda, de origine din România), Katja Riemann (Germania), Kateryna Babkina (Ucraina) și Aya Sabi (Belgia), care vor sublinia, prin dezbateri și lecturi, importanța evenimentelor comune europene, pentru recunoașterea diversității culturale a statelor membre UE, înțelegerea diferențelor dintre acestea și evidențierea reperelor spirituale împărtășite.

În fiecare an, Noaptea Literaturii Europene schițează un tablou impresionant al valorilor culturale din statele membre UE, atrăgând, totodată, atenția asupra contextului socio-economic actual.