Sărbătorirea ANULUI DIMITRIE CANTEMIR prin spectacolul și expoziția ‘RESTITUTIO CANTEMIR’ cu Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann - BOZAR, Bruxelles (22 mai 2023)

România dedică anul 2023 personalităților marcante și operelor marelui cărturar Dimitrie Cantemir şi compozitorului Ciprian Porumbescu.


Pentru a sărbători ANUL DIMITRIE CANTEMIR - 350 de ani de la nașterea marelui cărturar, ICR Bruxelles propune publicului proiectul RESTITUTIO CANTEMIR la BOZAR, Bruxelles. Acest proiect este organizat de ICR Bruxelles, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Ambasada României în Regatul Belgiei, COMPUTERLAND, Ministerul Culturii, Societatea Română de Televiziune, Radio România.

Proiect far al Institutului Cultural Român, RESTITUTIO CANTEMIR presupune un amplu turneu de concerte ce vor cuprinde compozițiile cantemiriene și include 6 concerte internaționale (Cracovia – 14 mai, Berlin - 17 mai 2023, Bruxelles – 22 mai, Paris - 24 mai, Istanbul și Ankara - septembrie – octombrie 2023).

În cadrul concertelor, vor fi interpretate opt compoziții muzicale despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann.

Dr. Constantin Răileanu, liderul Ansamblului Anton Pann, a desfășurat, de-a lungul timpului, o activitate de cercetare intensă, în urma căreia au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia bibliotecilor și mănăstirilor din România. Astfel, cu fiecare concert al Ansamblului Anton Pann, frumusețea de mult uitată a muzicii vechi renaște în luminile scenei și compozitori valoroși din vechime sunt redescoperiți de către public.

Unicitatea și modernitatea spectacolului de la Bruxelles va fi dată de video-proiecția holografică, realizată de o echipă specializată, care va recrea după stampe și imagini de arhivă, chipul principelui Dimitrie Cantemir. Acesta vaanima’ concertul, prezentându-și personal creațiile muzicale, conceptul nemaifiind implementat în această formă până în prezent.

Concertul de la BOZAR va fi completat de o expoziție foto-documentară cu manuscrise și artefacte specifice secolelor XVII-XVIII, realizată în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Arhivele Naționale ale României, care va avea loc în foaierul sălii M a Palatului Artelor Frumoase (BOZAR) din Bruxelles. Expoziția va cuprinde un număr de 20 de tablouri, reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale și elemente din arhiva de cancelarie a lui Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe și semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

Ansamblul Anton Pann, numit după compozitorul din Muntenia secolului al XIX-lea - Anton Pann, este primul și singurul grup profesionist din România care și-a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești și să o împărtășească, cu bucurie, publicului. Este singurul ansamblu românesc care a înregistrat, pentru prima dată în lume, toate compozițiile cu paternitate certă ale domnitorului Dimitrie Cantemir. Ca o recunoaștere a efortului și profesionalismului de care dă dovadă, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să cânte în Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA ROMÂNIA, fiind ‘reprezentantul’ muzicii clasice de curte românească. De altfel, ansamblul a susținut sute de concerte în toată România, dar și în multe țări ale lumii (Anglia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Maroc, Moldova, Belgia, Franța, Polonia).

Prin Ansamblul Anton Pann, muzica veche este cunoscută, descoperită și apreciată de un public larg, autenticitatea interpretativă a ansamblului bazându-se, atât pe folosirea instrumentelor tradiționale, cât și pe o amplă cunoaștere, dobândită în urma studiului aprofundat.

În spectacolul-concert de la Bruxelles, muzicienii ansamblului vin în întâmpinarea publicului cu o nouă paletă de bijuterii muzicale, aducând sunetul clasicismului oriental în Palatul Artelor Frumoase. Stilul de interpretare este unul propriu, original, îmbinând deopotrivă limbajul interpretativ oriental cu tehnica de orchestrație occidentală, prin aceasta întruchipând metaforic-sonor poziția geografică în istorie a României. Piesele reprezintă influența adusă de cultura Orientului asupra spațiului geografic românesc, acesta devenind o punte de legătură între Orient și Occident.

Melanjul dintre muzica de curte-savantă și muzica clasică occidentală adusă la curte face ca spectacolul să încânte publicul și să readucă în atenția acestuia neprețuita muncă a prințului Dimitrie Cantemir.

După ce am înregistrat toate compozițiile compuse de marele cărturar Dimitrie Cantemir, am continuat cu valorificarea altor lucrări muzicale regăsite în Cartea Științei Muzicii și din alte manuscrise, unele dintre ele având câte o poveste foarte interesantă.” (Constantin Răileanu, liderul Ansamblului Anton Pann, doctor în muzică)

Ansamblul Anton Pann are următoarea componență:

Constantin Răileanu - kanun, voce (România)

Alexandru Stoica - oud (România)

Andrei Nițescu - violoncel (România)

Sabin Penea - vioară (România)

Ghassan Bouz - bendir (Liban)

Ziya Tabassian - tombak, bendir (Iran/Canada)

Murat Tokaç - tanbur (Tucia)

Emmanuel Hovhannisyan - duduk (Armenia)

Sound engineer – Leonidas Palaskas

Management/Video projection – Oana Răileanu

Durata spectacolului: 1h15

Repertoriul concertului - Musical works of Demetrius Cantemir (1673-1723 - Moldavie/Bogdania):

*Kitab-u ‘ilmi’l musiki’ala vechi’l hurufat

*Book of the Science of Music by letters form

- Pesrev, makam Buzurk, usul Darbeyn-i Cedid no. 332 – 10’50”

- Pesrev, Pesrev, makam Rast, usul Berefsan no. 227 – 05’24”

- Pesrev, makam Buselik, usul Devr-i revan no. 335 – 08’05”

- Pesrev, Pesrev, makam Rast, usul Berefsan no. 227 – 05’24”

- Vai, ce ceas, ce zi, ce jale – makam Nisaburek - Anton Pann – 14’03’’

- Pesrev, makam Muhayyer, usul Muhammes no. 285 – 09’18”

- Pesrev, Pesrev, makam Isfahan, usul Remel no. 278 – 08’10”

- Pesrev, makam Gevest, usul sema-i lenk no. 284 – 06’15”

Integrala compozițiilor muzicale ale Principelui Dimitrie Cantemir a fost înregistrată, în premieră în România, de Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann, rezultând dublul CD – Cantemir Melo, care a fost lansat într-o ediție princeps în România, la sfârşitul anului 2018. A urmat și Cantemir Melo 2.

”Este pentru prima dată în România că se înregistrează integrala pieselor care sunt atestate de toți cercetătorii că aparțin cu siguranță Prințului Dimitrie Cantemir. Ca în toate proiectele noastre, am combinat o muncă minuțioasă de documentare și cercetare de manuscrise, pentru o recuperare istorică necesară, cu provocarea și bucuria de a re-crea pentru publicul de azi sound-ul secolului al XVIII-lea, pe care îl vom și aduce pe scenă.” (dr.Constantin Răileanu)

Constantin Răileanu este instrumentist, interpret și dirijor : doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București în 2014 și doctorand al Universității Aristotel din Tesalonic, Departamentul de Studii Muzicale al Școlii de Arte Frumoase, cercetător și interpret al muzicii vechi, fondator al Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann și al Grupului vocal de muzică bizantină Anton Pann.

ICR Bruxelles continuă promovarea muzicienilor români, îndeplinindu-și menirea de a transmite valori culturale naționale excepționale publicului din spațiul de referință.

Spectacolul ‘RESTITUTIO CANTEMIR’ cu Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann este un proiect care întărește legăturile dintre culturile diferitelor țări europene prin (re)descoperirea și cunoașterea „celuilalt”, punând în paralel trecutul și prezentul cultural și valorile românești vis-à-vis de cele ale altor popoare, Dimitrie Cantemir fiind considerat unul dintre reprezentanții de seamă ai Iluminismului european. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, original, extrem de interesant, excepțional din punct de vedere artistic.

ICR Bruxelles continuă seria de proiecte ce promovează excelența culturală românească din toate domeniile artistice, fiind un vector esențial al diplomației culturale din spațiul Benelux.

Un argument strategic îl constituie dorința ICR Bruxelles de a-și îndeplini misiunea culturală în spațiul Benelux și de a crește prestigiul personalităților complexe ale României, dar și pe cea a artiștilor români, în peisajul cultural al spațiului de referință, o dată în plus, cu ocazia sărbătoririi a 350 de ani de la nașterea marelui cărturar DIMITRIE CANTEMIR.

Reprezentanța ICR Bruxelles are colaborări de tradiție cu mediul cultural din Benelux, iar colaborarea repetată cu BOZAR se înscrie în strategia reprezentanței de continuare a dezvoltării relațiilor de colaborare cu instituții culturale prestigioase din spațiul de referință.

În luna mai 2023, ICR Bruxelles susține, împreună cu parteneri importanți din Benelux, organizarea unei serii de proiecte de diplomație culturală, evenimente de promovare a valorilor românești în context european, a dialogului cultural transfrontalier.