România la Târgul Internaţional de Carte Liber Barcelona 2008

„Istorie şi istorii" româneşti la cel mai amplu eveniment editorial din Spania România va fi reprezentată la Târgul Internaţional de Carte LIBER de la Barcelona, desfăşurat în acest an în perioada 8–10 octombrie, printr-un stand cu tema „Istorie şi istorii", (Historia e historias) organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii. Standul organizat de ICR are ca obiectiv promovarea culturii scrise din România şi informarea potenţialilor parteneri străini în legătură cu programele de susţinere a tradu-cerilor din autori români derulate de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii (www.cennac.ro). La stand vor fi expuse circa 300 de titluri provenite de la 22 de edituri din România, precum şi apariţiile finanţate de ICR prin programele „Translation and Publication Support Programme", „20 de autori" şi „Publishing Romania".
Amintim că în Spania au fost publicate opt dintre volumele sprijinite prin aceste programe, alte cinci fiind în pregătire (detalii: www.icr.ro/finantare_carti). Standul va include, de asemenea, trei spaţii de întâlnire pentru editori şi distribuitori.
Ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte LIBER reuneşte, pe o suprafaţă de circa 6 600 mp, 700 de expozanţi reprezentând edituri şi instituţii de profil din Spania şi din alte 15 ţări. LIBER este unul dintre principalele locuri de întâlnire a profesioniştilor din domeniu: editori, bibliotecari, distribuitori, librari. Sunt aşteptaţi în jur de 11 000 de vizitatori. Invitat de onoare în acest an este statul Québec.
ICR a organizat primul stand naţional al României la LIBER Barcelona în 2007, sub sloga-nul „Carte tânără, carte frumoasă" (www.icr.ro/LIBER). Bugetul alocat pentru organizarea standului României la ediţia din acest an este de aproximativ 48 000 EUR.
România va avea statutul de invitat de onoare la ediţia din 2011 a Târgului Internaţional Liber, ediţie care va avea loc la Madrid.