Retrospectivă Ion Grigorescu la Muzeul de Artă Modernă din Varşovia

Alături de Galeria de Artă Modernă „Zachęta", Muzeul de Artă Modernă din Varşovia este cea mai prestigioasă instituţie de promovare a artelor vizuale din Polonia. Condus de una dintre cele mai influente curatoare poloneze, Joanna Mytkowska, MNAC-ul polonez are un program rafinat şi exclusivist, în care sunt reţinute doar numele cele mai importante ale artei de azi.

Expoziţia dedicată lui Ion Grigorescu, care se va deschide vineri, 6 februarie, de la ora 18.00, reprezintă, ca atare, recunoaşterea clasei internaţionale a unuia dintre cei mai inovativi artişti români din ultimele decenii.

Institutul Cultural Român din Varşovia a fost implicat în pregătirea acestui eveniment încă de la sfârşitul anului 2008, asigurând transportul unei mari părţi a artefactelor expuse, sejurul artistului şi al curatoarei românce în Polonia, publicitatea expoziţiei şi urmând să ofere tuturor invitaților un vin d'honneur cu ocazia vernisajului.

Adevărată restrospectivă a operei lui Ion Grigorescu, expoziţia cuprinde lucrări din toate perioadele de creaţie, pe diferite suporturi fizice, provenite din colecţii private din ţară şi străinătate.

Expoziţia este realizată de curatoarea austriacă Kathrin Rhomberg şi este rezultatul unui an de cercetare şi pregătire, ambiţia explicită a organizatorilor fiind aceea de a reconstitui personalitatea artistică a unuia dintre cei mai mari artişti conceptuali contemporani şi de a fixa reputaţia internaţională a lui Ion Grigorescu.

Celebrele filme realizate de Ion Grigorescu în anii şaptezeci, în condiţii tehnice foarte modeste, au fost transpuse pe suport digital la Berlin, cu ajutorul tehnologiei de ultimul tip, şi vor costitui, probabil, revelaţia acestei restrospective.

Expoziţia va fi deschisă până în 15 martie 2009.