Proiecții de filme dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi, la ICR Tel Aviv

Pentru a marca Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, ICR Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 29 februarie 2024, o seară comemorativă dedicată sculptorului român, dar şi regizorului Pavel Constantinescu / Ben Iosef Pavel.

Evenimentul, desfășurat în limba română, va cuprinde proiectarea a două filme de scurt metraj regizate de Pavel Constantinescu / Ben Iosef Pavel intitulate:

- Procesul Păsării – documentar despre procesul intentat de către Constantin Brâncuși autorităților americane care au cerut taxe vamale pentru opera sa în bronz Pasărea Măiastră, considerând că este un echipament industrial;

- Ovoidul – scurtmetraj, despre sculptura omonimă a lui Constantin Brâncuși, care explicăo parte din caracteristicile acestei forme ce apare și în alte sculpturi ale maestrului și face parte din ciclul de filme documentare „Brâncuși”, realizate de studioul cinematografic „Alexandru Sahia”, în 1971.

Manifestarea va mai cuprinde lecturi din volumul „Un cineast față în față cu lumea contemporană” de Pavel Constantinescu, cât și un capitol din volumul autobiograficMall (2006, Editura Clusium din Cluj-Napoca) de Marcu Simionovici, dedicat regizorului român.

La eveniment vor participa fiica regizorului evreu de origine română Pavel Constantinescu – Sara Victoria Dazin, alături de cineastul Marcu Simionovici.

Pavel Constantinescu (1922, Vrancea – 1997, Tel Aviv) a fost un regizor de filme documentare în cadrul studioului „Alexandru Sahia” din București (1959-1970). În anii 1970-1971 a realizat, în Europa şi SUA, un amplu ciclu de filme despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi. A fost reporter pe timpul războiului din Vietnam. În 1971 s-a stabilit în Israel cu numele Ben IosefPavel.