Proiecţie, în avanpremieră, a filmului documentar francez „ La Mort en face”

Filmul „ La Mort en face ”de William Karel şi Nellu Cohn va fi proiectat în avanpremieră, joi 7 noiembrie 2019, de la orele 19.30, la Mémorial de la Shoah, în cadrul „Lunii filmului documentar” (1-30 noiembrie 2019) de la Paris.

În prezența realizatorilor, evenimentul realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris, va fi moderat de Alexandra Laignel-Lavastine, filozof, specialist în Holocaustul din România.

Documentarul cu o durată de 52 de minute, produs de Casa de producție Cinétévé în 2019, spune povestea a aproape 15.000 de evrei care au fost asasinaţi într-un teribil pogrom, la Iaşi, pe parcursul a opt zile, din 28 iunie până în 6 iulie 1941. Nu au existat camere de gazare sau crematorii, însă au existat teroarea, umilinţele, vagoanele închise, fără aerisire, foametea, execuţiile publice, ura. Timp de mai bine de 60 de ani, guvernele comuniste succesive au făcut tot ce au putut pentru ca pogromul de la Iaşi să cadă în uitare. In 2004, statul român și-a asumat pentru prima oară responsabilitatea pentru acest pogrom.

Din acest masacru au rămas doar câteva fotografii, cele mai multe făcute de soldaţii germani, şi o mână de martori oculari. Ultimii supravieţuitori povestesc despre suferința lor.

Cea de-a 20 ediție a „Lunii filmului documentar” se desfășoară în perioada 1-30 noiembrie 2019 la Paris și este o manifestare de amploare care cuprinde 350 de cinematografe, 700 de biblioteci și mai bine de 100 de școli, colegii, licee și universități, în peste 500 institute culturale și asociații. Proiectul derulează expoziții, ateliere, colocvii, concerte și mese rotunde în 2000 de locații partenere din întreaga lume.

http://www.moisdudoc.com/