Program de mentorat cu Bogdan Mureșanu la Festivalul de scurtmetraje „The Shortest Day” din Serbia

Programul celei de-a IX ediții a Festivalului de scurtmetraje „The Shortest Day”, organizat de asociația Filmkultura din Serbia, a inclus în acest an un program de mentorat susținut de cineastul român Bogdan Mureșanu. Proiectul „From scratch to pitch”, adresat tinerilor cineaști și cinefililor din Serbia, a avut loc în localitatea Besenovo, în perioada 2-5 iunie 2022 și a fost realizat cu sprijinul Academiei Europene de Film (EFA) și a Institutului Cultural Român.

În cadrul programului de mentorat, Bogdan Mureșanu a lucrat cu un grup de patru tineri regizori din Serbia, pe care i-a îndrumat în procesul de conturare a ideilor lor de film cu scopul final de a le implementa în practică. Totodată, regizorul român le-a făcut cunoscute modalitățile de prezentare și promovare a proiectelor de film. Programul a inclus, de asemenea, vizionări de filme de scurt metraj și discuții de analiză pe marginea acestora. Participanții au avut ocazia să-și dezvolte și să-și modeleze conceptele privind proiectele proprii de scurtmetraje, îndrumați de regizorului roman, care a fost asistat în acest proiect de cineastul din Serbia Danilo Stanimirović.

La încheierea proiectului, Bogdan Mureșanu a prezentat varianta în lucru a noului său film „Anul Nou care Nu a fost”, care va fi lansat către publicul larg în cursul anului viitor.

Cineastul Bogdan Mureșanu este regizor de film, producător și scenarist, recunoscut la nivel internațional pentru scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun”. Filmul său a adunat în jur de 70 de premii, printre care marele premiu al competiției internaționale Clermont-Ferrand International Short Film Festival, cel mai important festival de scurtmetraje din lume. A câștigat, de asemenea, premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scurtmetraj și a fost pe lista scurtă a nominalizărilor la Premiile Oscar.