Prezențe românești la Gala Internațională de Balet „Întâlnirea stelelor” de la Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta susține participarea balerinilor Cristina Dijmaru-Cănilă și Bogdan Cănilă, prim-balerini ai Operei Naționale București, la Gala Internațională de Balet „Întâlnirea stelelor”, care va avea loc luni, 22 mai 2023, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național al Dansului Budapesta.

Vor fi prezentate solo-uri și pas de deux din renumitele spectacole de balet clasic, dans contemporan și modern, prin diferite stiluri, de la baletul clasic la stilul modern până la dansul contemporan.

Seara de gală va primi pe scena din Budapesta dansatori de naționalități diferite și va oferi fiecăruia ocazia de a reprezenta țara în care performează și trăiesc în prezent. „Întâlnirea stelelor” este o sărbătoare a artei care își propune să unească și să conecteze oameni, culturi și națiuni diferite, prin dans.

Participanții fac parte din: Compania de Balet din Győr, Baletul din Pécs, Baletul Național din Portugalia, Compania de balet a Operei Naționale București, Compania de balet a Operei Regale Daneze, Baletul național slovac, Baletul național spaniol și Teatrul Operei din Roma.

Bogdan Cănilă s-a născut în 1987 la Iași, România. A început să studieze dansul clasic la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași şi apoi a continuat la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti. După absolvire, şi-a continuat studiile, timp de trei ani, la Universitatea Română de Științe si Arte „Gh. Cristea”, secția: Artele Spectacolului – coregrafie. În anul 2007 s-a alăturat corpului de balet al Operei Naționale București, iar din 2012 este numit Prim-Balerin. În această perioada și-a îmbogățit repertoriul cu numeroase roluri din spectacole clasice și contemporane. Dintre acestea amintim: Basil / Espado – Don Quijote; Conrad / Ali / Lankedem – Corsarul; Romeo / Tybalt / Paris – Romeo și Julieta; Prințul –Albă ca Zăpada și cei șapte pitic; Primul cuplu – In the Night; Fritz / Dans rusesc – Spărgătorul de nuci; Companioni – Cenușăreasa.

Cristina Dijmaru-Cănilă s-a născut în anul 1988 la Buftea, România. A Început să studieze dansul clasic la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”. După absolvire, și-a continuat studiile, timp de trei ani, la Universitatea Română de Științe și Arte „Gh. Cristea”, secția: Artele Spectacolului-coregrafie. A urmat mai multe stagii de dans cu maeștrii Vladimir Vasiliev, Gilbert Meyer și Sergiu Ștefanski pentru dans clasic, cu Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco și un stagiu de perfecționare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. În anul 2007 s-a alăturat corpului de balet al Operei Naționale București, iar din 2012 este numită Prim-Balerină. În această perioadă și-a îmbogățit repertoriul cu numeroase roluri din spectacole clasice și contemporane. Printre acestea: Odette / Odille – Lacul lebedelor; Giselle – Giselle; Kitri – Don Quijote; Julieta – Romeo si Julieta; Aurora / Printesa Florina – Frumoasa din pădurea adormită; Marguerite – Marguerite and Armand; Clara – Spărgătorul de nuci.

Mai multe informații despre gală: https://tancszinhaz.hu/musor/csillagok-talalkozasa-/2290

Trailer eveniment: https://vimeo.com/753778809?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=92814922