Prezentarea expoziției documentare „75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel”, la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, în perioada 21 iulie – 22 septembrie 2023, expoziția documentară „75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel”, realizată de Ambasada României în Israel.

Deschiderea oficială a expoziției de la sediul ICR Tel Aviv va avea loc în data de 10 august, de la ora 18.00, și va include un dialog, în limba engleză, între E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, și E.S. Tamar Samash, fostă ambasadoare a Statului Israel în România, în perioada 2015-2018, alături de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, despre etapele acestui proiect, în contextul evoluției relațiilor bilaterale.

Proiectul expozițional marchează împlinirea a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Statul Israel și este construit în jurul personalității artistului israelian de origine română Reuven Rubin, primul reprezentant diplomatic al Israelului la București, în anul 1948. De altfel, expoziția de față a fost prezentată publicului larg, pentru prima dată, în iunie 2023, la Muzeul Reuven Rubin din Tel Aviv, o locație emblematică pentru istoria relațiilor bilaterale, Muzeul fiind fosta reședință a lui Reuven Rubin.

Expoziția documentară cu fotografii de arhivă și documente despre cele mai importante momente ale relațiilor bilaterale include materiale furnizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României, Agenția Română de Presă AGERPRES, Biroul de presă al Guvernului Israel, Arhivele Centrale Sioniste și Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”.