Prezentare de carte „Dintr-o visare” de Ovidiu Constantin Cornilă

Institutul Cultural Român Madrid organizează prezentarea cărţii „Dintr-o visare” de Ovidiu Constantin Cornilă. Volumul a fost publicat de editura Creator  în anul 2021.

Acest eveniment face parte din seria de conferințe intitulate „Dezbaterile Alexandru Busuioceanu (1896-1961)“, un program inițiat de reprezentanța ICR Madrid în acest an, în memoria marelui om de cultură român, cel care, din poziția de diplomat român acreditat la Madrid, a dus o activitate neobosită de cercetare și promovare culturală a valorilor românești în Spania.

Prezentarea de carte va avea loc, în prezența autorului și a profesorului universitar Eugenia Popeangă, vineri, 10 decembrie de la ora 19:00, ora Spaniei, la sediul ICR Madrid (Plaza del Cordón N.º 1, bajo drcha., 28005 Madrid).

Autorul va dialoga pe tema universului său poetic cu  Eugenia Popeangă, profesor emerit de filologie romanică la Universitatea Complutense din Madrid. Eugenia Popeangă a fost invitată la diferite universități europene și la numeroase congrese internaționale, unde a susținut prelegeri. Este organizatoarea congreselor anuale desfășurate în luna mai la UCM, care reunesc o bună parte din cele mai recente cercetări realizate la Universitatea Complutense din Madrid și a multor universități străine pe probleme interdisciplinare (orașul, peisajul, simțurile minore, exilul). A fost coordonatoarea programelor de doctorat în filologie romanică și interdepartamentală și coordonează în prezent programul de masterat în studii literare și doctoratul în studii interculturale și literare. Este directorul Revistei de filologie romantică și unghi drept, revista digitală a UCM. A publicat mai multe articole, capitole de carte și aproape o duzină de monografii. Cele mai recente cărți publicate sunt Medieval Travellers and Their Stories (2005), Los viajes a Oriente de Odorico de Pordenone (2007). A realizat mai multe traduceri literare în și din limba română, precum și ediția critică a cărții Bajarse al moro de José Luis Alonso de Santos în prestigioasa colecție a catedrei de Litere a UCM.

Evenimentul se va desfășura în limba română.

Intrarea este liberă, recomandăm înscrierea la acest link: https://forms.gle/WucMMfX7UgHVMP1e6

Despre carte:

Titlu în limba română: „Dintr-o visare”
Autor: Ovidiu Constantin Cornilă
An aparitie: 2021
Editura: CREATOR
Format: 210 x 130 x 15 mm
Nr. pagini: 186
Categoria: Poezie

ISBN: LIB978-606-029-477-1

Despre autor:

Ovidiu Constantin Cornilă, unul dintre creatori contemporani rezidentîn Spania, este absolvent al Facultății de Litere, secția română-engleză din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare”, Suceava, promoția 1998. Deţine un master universitar de profesorat în limba engleză (2018-2019) la Universitatea Nebrija, Madrid, și este doctorand la Universitatea Complutense, Madrid.

Debutul său publicistic l-a reprezentat poezia Infinit, în ziarul sucevean „Crai nou”, iar editorial, a debutat cu volumul de versuri Silabe de secundă, editura Rafet, 2014. Au urmat volumele de proză scurtă: Turnul în care mă ascund când plouă, 2015, Călătorul fără timp, 2017, carte premiată cu Premiul Saloanelor Liviu Rebreanu din cadrul Festivalului Național de Proză ,,Liviu Rebreanu”, Bistrița-Năsăud, 2017, ediția a XXXV-a, Ruga luminii, 2018, toate apărute la editura Ardealul, iar, recent, a publicat volumul de versuri Dintr-o visare, la editura Creator, 2021.

Ovidiu Cornilă este președintele Uniunii „Lucian Blaga" a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, din 2016; organizator al Conferinței internaționale „Lucian Blaga – creație, cultură, universalitate”, eveniment desfășurat la Universitatea din Alcalá de Henares, mai 2019, al Colocviului internațional „George Uscătescu – destinul unui exil”, Universitatea din Alcalá de Henares, noiembrie 2018, al Colocviului internațional „Vintilă Horia – memoria trecutului, prezentului și viitorului”, Universitatea din Alcalá de Henares, aprilie 2018; este directorul revistei de literatură „Cuvânt românesc”, 2019, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, 2021, profesor de limba engleză, colaborator permanent la Radio Tentación (Spania), în cadrul emisiunii culturale „Orizonturi românești” (2014-2018), realizator și prezentator al emisiunii culturale „Destin românesc” la Radio TV Unirea Viena, din 2019.

Totodată, Ovidiu Constantin Cornilă s-a bucurat de titluri și distincții semnificative, din care menționăm: Premiul de excelență pentru Editare, în cadrul Colocviilor revistelor de cultură și de științe umaniste, Târgu Mureș, 2021, ediția a VIII-a, Premio Lido dell’anima di Eccellenza per l’attività culturale Destin românesc din partea revistei de literatură „Lido dell’anima”, Roma, Italia, mai 2021, Ambasador al culturii române pentru măiestria de lider și ca îndeplinire a misiunii de difuzare a culturii românești peste hotare, titlu conferit de doamna Diana Ciugureanu, președinta Uniunii Scriitorilor de Limbă Română din Republica Moldova, 2021, Certificat de apreciere pentru dăruire, implicare națională și internațională în realizarea emisiunii Destin românesc, 2020 (Radio TV Unirea, Viena), Premiul de excelență pentru Editare, în cadrul Colocviilor revistelor de cultură și de științe umaniste, Târgu Mureș, 2019, ediția a VI-a, Diplomă de excelență acordată pentru Promovarea și susținerea culturii române în lumea hispanică, 2019, Piatra Neamț (Asociația culturală Conta), Diplomă de excelență pentru Popularizarea operei blagiene în Spania și în cultura europeană, în cadrul Festivalului Internațional ,,Lucian Blaga”, Târgu Mureș, 2018, ediția a XVIII, Diplomă de excelență acordată pentru Contribuția lingvistică în spațiul european, în cadrul Festivalului Internațional ,,Lucian Blaga”, Târgu Mureș, 2017, ediția a XVII-a, Diplomă de excelență pentru Entuziasmul popularizării operei și personalității scriitorului și filosofului Lucian Blaga în Europa și în lume, în cadrul Festivalului Internațional ,,Lucian Blaga”, Târgu Mureș, 2016, ediția a XVI-a.


,,Ovidiu Constantin Cornilă scrie o poezie a senzualitatii bine strunită liric, tot ce se atinge de aura versului său se transformă în sentiment. Poet născut, predispus la lupta cu toate inerțiile cuvântului, versurile sale sunt decupaje dintr-o realitate secundă, cea a afectelor, în care se întâmplă ceea ce are viața mai adevărat și mai durabil: iubirea sub toate formele sale, de lume, de sine, de nimeni, de Dumnezeu. Cetățean al lumii, trăitor în Spania, vorbitor de engleză și truditor pe nesfârșirea poeziei române, pentru care si-ar sacrifica o aripă ca să o vadă plutind până departe, Ovidiu Constantin Cornilă depune oricând mărturie că s-a născut într-o limbă, cea română, care îi e patrie necondiționat. Declarat admirator al lui Lucian Blaga, pe care îl propovăduiește peste tot ca pe un adevarat Înaintemergător al poeziei române și universale din secolul douăzeci, Ovidiu Cornilă numai se înfruptă din seva poeziei acestuia știind să își delimiteze cu inteligență propriul teritoriu liric". - Adrian Alui Gheorghe