Premiera britanică a filmului „Un prinţ şi jumătate” la „Cinemateca Românească” de la ICR Londra

Premiera britanică a filmului „Un prinț și jumătate” în regia Anei Lungu, eveniment care încheie sezonul dedicat femeilor regizor, are loc marți, 14 mai,  la ICR Londra în seria de proiecții din cadrul „Cinematecii Româneşti”.

 Pelicula a fost nominalizată în 2018 la categoria „Cel mai bun film” în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo și s-a bucurat de aprecierea criticilor.

„Un prinț și jumătate” (2018) prezintă povestea a trei prieteni ajunși la vârsta adultă care nu reușesc să aibă o familie. Ca o soluție împotriva singurătății, Iris, Marius și István aleg, pentru moment, să locuiască împreună. Când Iris se îndrăgostește, „familia fericită” este în pericol să se destrame. Drama îi are în rolurile principale pe Iris Spiridon, Marius Manole și István Teglas.

Ana Lungu s-a născut în 1978 în București. Înainte de a studia regia de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC), aceasta a absolvit Facultatea de Psihologie din București. Își începe cariera ca asistent de scenariu, făcând parte din echipa de producție a filmului „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu. În 2010, împreună cu Ana Szel, regizează filmul „Burta Balenei”, selectat în competiția "Filmmakers of the present" a Festivalului Internațional de Film de la Locarno. În 2015, filmul său de debut, „Autoportretul unei fete cuminți”, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, a câștigat premiul „Cel mai bun film de ficțiune”, în cadrul Festivalului de Film „Crossing Europe” din Linz. De atunci, filmul a mai făcut parte din selecția oficială a mai multor festivaluri internaționale de film, printre care: Sao Paulo IFF, Cineast Luxembourg sau Belfort Entrevues. Ultimul său lungmetraj, „Un prinț și jumătate” (2018), a fost prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film din Sarajevo.


„Cinemateca românească” este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile. Începând cu anul 2017, Cinemateca prezintă o serie de filme românești recente, care nu au intrat în rețelele de distribuție britanice